Bronco Models GAZ-69A (1/35)

A kínai Bronco Models 2011-ben dobta piacra ezt a ritka témájú készletet, méghozzá három változatot is egy sorban: a GAZ-69M-et, vagyis a modernizált alapváltozatot, a 2P26 tankelhárítót, és legutóbb a GAZ-69A-t, amit parancsnoki jármű megnevezés alatt is ismerhetünk.

Dragon SA-9 Gaskin (1/35)

A Dragon 1991-ben adta ki az SA-9 Gaskin készletét, amit a mai napig szinte teljesen változatlanul hagytak (a jelek szerint a matrica szett az egyetlen újdonság. A kit minősége (annak ellenére, hogy idén pontosan húsz éves) a mai napig jónak mondható, részletessége már kevésbé.

Dragon SCUD B (1/35)

A Dragon által kiadott készlet hatalmas méretéből adódóan a modern szovjet/orosz paletta egyik kiemelkedő tagja. Igencsak koros, 1991-ben került ugyanis kiadásra, amikor az Öböl-háború miatt történelmileg is aktuális makett újdonság volt. A dobozban a hidegháború legelterjedtebb ballisztikus rakéta komplexumát, a 9K72-t találjuk: R-300 (SS-1C SCUD B) rakéta 8×8 kerékképletű 9P117M1 (MAZ-543) hordozójárművön.

HobbyBoss 152 mm ShkH DANA vz.77 (1/35)

A Trumpeter mellett feltörekvő kínai gyártó elérhető áron és nagy szériában, több különlegességgel örvendezteti meg a modern haditechnikai kedvelőit. Eddigi két legnagyobb húzásuk – szó szerinti értelemben is – a 2010 végén megjelent, 1/35 méretarányú DANA önjáró löveg és Merkava IV, melyek közül keleti blokkos vonatkozása miatt a csehszlovák tüzérségi eszközt mutatjuk be.

ICM BM-21 Grad (1/35)

A készlet tartalma négy tálib fegyveres figura és egy BM-21 Grad rakétavető. Az alapjármű (Ural-4320) eredetileg az Omega K makettje, amit a Revell, az Alanger és az ICM vett át egy az egyben, de a BM-21-et csak az ICM adta ki.

Revell GAZ-66 (1/35)

A készlet megegyezik a már bemutatott Eastern Express GAZ-66-osával (ugyanazt az öntőszerszámot használja a két gyártó), azzal a különbséggel, hogy itt a platós változatot tudjuk megépíteni (műanyagból öntött ponyvával).

Revell MB G-250 Wolf (1/35)

A Mercedes “Wolf” a G-osztályos Mercedesek katonai változatát takarja, ami a mi esetünkben egy rövidített alvázú, ponyvatetős példány. Többféle motorral szerelt változata létezik, például 250 GD (2500ccm), 270 és 280 CDI. A Magyar Honvédség is rendszerben tart számos típust, a legelterjedtebb a hosszabb alvázú, zárt, négyajtós példány (és ennek különböző változatai – PSYOPS, mentő) és a ponyvatetős változat.

SKIF MT-LB (1/35)

A SKIF ezen készletével hiánypótló terméket dobott a piacra, a gyártó több MT-LB változatot is kiadott apróbb módosításokkal (MT-LB Zsu 23-2; MT-LB 6M1B3; Sztrela-10; D -30-as löveget vontatva). Ez a gyártás szempontjából elenyésző különbség, viszont minden egyes változatot külön dobozban vásárolhatunk meg. Most az alapmodell bemutatására kerül sor.

SKIF T-55AM1 (1/35)

Az ukrán cég makettjei egy meglehetősen balszerencsés pillanatban kerültek piacra, ugyanis megjelenésük után nem sokkal a Tamiya is bejelentette saját T-55 készletét. Ennek ellenére nem feltétlen érdemes végleg elfelejteni ezeket a kiteket sem, hiszen pénztárcabarát áruknak köszönhetően reális alternatívaként vannak jelen a hazai piacokon.

Tamiya T-72M1 (1/35)

A T-72 harckocsi a szovjet haditechnika egyik legemblematikusabb képviselője a szárazföldi arzenálban, számos ország serege rendszeresítette a világ különböző pontjain, így Magyarországon is megtalálható. A típus jelenleg is a hazai páncélos erők ”gerincét” alkotja.

Tank Mania 1S32 Pat Hand (1/35)

A sikeres Ganef készletet követte a Krug rendszer rávezető járműve. A készlethez matricát nem adnak, de van hozzá fotómaratás és két fém sodort vontatókábel. Az előző készlethez képest kevesebb hibát és sorját tartalmaz, de itt is vigyázni kell az alkatrészek leválasztására az öntőcsonktól.

Tank Mania SA-4 Ganef (1/35)

A közel 25 ezer forintos műgyanta makett igazi különlegesség. Matrica ívet a rakétához és két fém sodronyt tartalmaz a doboz, a műgyanta alkatrészeken túl. A makett (bár vannak hibái) viszonylag könnyen építhető, de a sorjákra, illesztésekre oda kell figyelni! Juhász Gábor cikke.

Trumpeter ASU-85 Mod. 1956 (1/35)

A Trumpeter – mára tradíciónak számító – ex-szovjet harcjármű maketteket felvonultató palettája a közelmúltban az ASzU-85 légi szállítású önjáró löveggel bővült. A makett magán viseli a kínai gyártó minden jellemzőjét: jó alap, amit egy korrekt makett elkészítéséhez szükséges komolyan feljavítani!

Trumpeter BMP-1 (1/35)

A szovjet haditechnika iránt érdeklődő makettezők számára igazi várva-várt meglepetést jelentett a Trumpeter 2012-ben kiadott újdonsága, a BMP-1 típusú lánctalpas gyalogsági harcjármű. A korábbi készletekhez (Zvezda, Dragon, Italeri, Esci) mérten minőségi ugrást jelentő makett eredetije Magyarországon is rendszerben állt, mígnem a haderőreform keretében kivonták a hadrendből.

Trumpeter BMP-3 (1/35)

A Magyarországon is szolgált BMP-1 modern utódja, a BMP-3 gyalogsági harcjármű hadrendbe állítása 1987-ben kezdődött a szovjet hadseregnél. A típus igen sokoldalú fegyverzettel van felszerelve, már-már könnyű harckocsinak (könnyű ”tank”-nak) is nevezhetnénk.

Trumpeter BRDM-2 (early) (1/35)

Az utóbbi hónapokban igen kedvező fordulatot vett a Trumpeter üzletpolitikája a (nagy honvédő háborút követő) szovjet harcjárművek szerelmeseinek számára. Sorra látnak napvilágot a kiadatlan típusok, illetve az eddig csak méregdrágán elérhető műgyanta replikák fröccsöntött változatai. A BRDM-2 család is ezt a vonalat erősíti.

Trumpeter BTR-40 (1/35)

A Trumpeter eddig is több kaput nyitott a makettvilágban, főként az egykori szovjet haditechnika vonatkozásában. Cikkünk főszereplője is egy igazi hiánypótló készlet, aminek sokan örülnek, avagy örülni fognak, ha beszerzik.