Bronco Models GAZ-69A (1/35)

Típus: GAZ-69A
Gyártó: Bronco Models
Méretarány: 1/35
Készlet neve: GAZ-69A 4×4 Personnel Truck
Cikkszám: CB35093
Alkatrészek száma: 294 darab műanyag, 12 darab átlátszó műanyag, 40 darab réz
Referenciafotók: –

A kínai Bronco Models 2011-ben dobta piacra ezt a ritka témájú készletet, méghozzá három változatot is egy sorban: a GAZ-69M-et, vagyis a modernizált alapváltozatot, a 2P26 tankelhárítót, és legutóbb a GAZ-69A-t, amit parancsnoki jármű megnevezés alatt is ismerhetünk. Az ”A” és az ”M” típusok között a legfőbb külső különbség az, hogy az utóbbi csak kétajtós és hátsó részében két, egymással szemben lévő üléssor található, valamint a pótkerék eléggé jellegzetes módon a jármű bal oldalán, kívül van felszerelve. Sorozatgyártása 1952 és 1956 között a Gorkij gépjárműgyárban, ezután pedig 1972-ig az Uljanovszk gépjárműgyárban folyt, majd felváltotta a modernebb UAZ-469.

A GAZ-69 széria a Bronco első lépése a szovjet téma irányában, a készlet a cseh SKP Model-lel történő együttműködés gyümölcseként jött létre (eredeti oldalukon még megtalálható a makett). Érdekes módon ez a tény az ”A” változaton sehol sincs feltüntetve, míg a másik két jármű dobozán viszont igen. Valószínűleg a megegyezés abban állhat, hogy az SKP által tervezett készlet a gazdaságosság érdekében a kínai cég által kerül tömeggyártásba. A jármű egyszerű rajzolt grafikával érkezik, ami a felirat szerint egy cseh alkotó kezei közül került ki, maga a doboz egy kicsit gyengébb a szokásosnál és furcsa ragasztása miatt eléggé nehezen helyezhető vissza a fedél – nem mintha ez elsődleges szempont lenne.

A készletben tíz öntőkeretet találunk, melyek rendesen be vannak fóliázva, a nagyok egyesével, néhány kisebb pedig párban, emellett az egész pakk kapott egy nagyobb, közös zacskót is, így a keretek nem igazán oszlanak szét a dobozban, de sérülés szerencsére ennek ellenére nem tapasztalható. Emellett külön darabokként kapjuk a vászontetőt és a gumikerekek mintáját adó alkatrészeket. A rézmaratás és a matricaív egy simítózáras tasakban található, melyet az egyik öntőkeret fóliájához erősítettek, ami nem túl szerencsés megoldás, merevítés híján ugyanis a matrica kissé meggyűrődött, de a maratásnak nem esett baja.

A 18 oldalas, füzet formátumú összeszerelési útmutató igen kellemes meglepetésként szolgál, ugyanis az színes és szép, fényes papírra lett nyomtatva. A fontosabb instrukciók angolul, kínaiul és németül is fel vannak tüntetve, a színeket pedig Gunze Mr. Hobby és Hobby Color, Humbrol, Tamiya kódokban is megkapjuk. Az egyes lépések jól átláthatók, logikus felépítésűek, a szükséges menet közbeni festést az adott árnyalattal jelölik, de külön színt kaptak a rézmaratott, illetve a mozgatható alkatrészek is. A festési és matricázási útmutató négy oldalt tesz ki, minden változatnak (hat kínai katonai/rendőrségi, egy lengyel, egy cseh egy kelet-német, illetve egy terepszínű szíriai) külön ábrája van. A jármű megépíthető felszerelt vagy lehajtott ponyvatetővel, nyitott ajtókkal és csomagtérrel, kétfajta futófelületű gumiabronccsal, a szélvédő is kihajtható-támasztható, valamint opcionálisan egy állványra szerelt géppuskát is beépíthetünk.

A készletben összesen 346 darab alkatrész található, a pontos szám azonban eltérhet az elkészített változattól függően, valamint 18 elem fölösleges, mivel ezek a korábbi járművekhez valók. Kidolgozásuk nagyon finom, a részletek megfelelően élesek, sorja és beszívódás sehol sem található, a kilökőtüskék nyomai is rejtve vannak és még a hasáb alakú alkatrészeken megszokott, kétoldalt végigfutó öntési nyom is alig, vagy egyáltalán nem látható. Az átlátszó elemek nagyon tiszták, de az ablaküvegek a technológiából adódóan egy picit túl vastagok – mint a legtöbb makett esetében. A lefóliázott maratott lapon összesen 40 alkatrészt kapunk: rendszámtáblákat különböző méretekben, napellenzőket, ablaktörlőket, a motor ventilátorlapátjait, egy nagyon finom szálkeresztet a géppuskához, és még egy tucatnyi apróságot.

A jármű minden részlete jól kidolgozott, az összes fő egység megtalálható, és ezek össze is lesznek kapcsolva egymással rendesen: motor, erőátvitel, tengelyek, laprugók, üzemanyag-tartály. A motorblokk igen szépen sikerült darab, ha fotók alapján pótoljuk a különböző kábeleket és csöveket, igen látványos eredményt kaphatunk – bár a motorháztető gyárilag nem felhajtható. Arra érdemes itt figyelni, hogy vannak olyan darabok, amelyeket be kell ragasztani, majd több lépéssel később derül ki, hogy ehhez még valamit kell illeszteni, ezért fontos, hogy előre tanulmányozzuk az összeszerelési útmutatót. A kerekek – melyekből két szettet is kapunk: egy agresszívabbat terepre, és egy egyszerűbbet műútra – a legújabb ”trendnek” megfelelően műanyagból készültek, oly módon, hogy külön elem a futófelület, és az oldalsó rész, így a minta kevésbé van veszélyben. A műszerfal és a belső tér kidolgozottsága is igen jó, úgyhogy a ponyvát nyugodtan elhagyhatjuk a járműről, mindössze néhány, apró dolog lett leegyszerűsítve, ezek közül talán a szélvédő keretének rögzítését lenne érdemes rézből megcsinálni. Az egyetlen amatőr megoldás amivel találkoztam, az ablaktörlőket érinti: ezek közül kettőt rézből kapunk, de az őket összekötő, drótszerű elemet – amit szintén adhattak volna maratás formájában – egyszerűen ráöntötték az üvegre. A műszerfal kijelzőire matricát kapunk, illetve található itt pár fémtábla is, melyeknek feliratai szintén megtalálhatók a matricaíven annak ellenére, hogy az útmutatóban szó sem esik róluk, fotók alapján kiválaszthatjuk, melyik hová kerül. Az ülések keretei is külön elemek, ezek is sokat dobnak az összképen, bár az ülőfelületet nem árt kicsit használtabbá tenni. A hátsó fedett csomagtartót is ki lehet nyitni, és külön figyelmesség, hogy nem felejtették ki innen az üzemanyagtöltő csövét. Ide kerül a pótkerék is. A hátsó ajtó mintázata sajnos egy fotón sem köszönt vissza, lehet, hogy egy korábbi változaton ilyen volt, hosszanti bordákkal, de az általam talált képeken két ovális minta található, ami megegyezik az ”A” és az ”M” változatokon. A ponyva kidolgozása nekem nem tetszett, elsősorban a ráöntött rögzítési szíjak kinézete miatt, de a varrása sem követi teljes mértékben az eredetit, illetve az ajtók mögötti részeken kétoldalt hiányoznak a fix rögzítés szegecsei. Ezt természetesen hátrahajtott állapotban is megépíthetjük, de ilyenkor pótolni kell a fölgyűrődött ponyvát. Ha ez utóbbi mellett döntünk, felhasználhatjuk a készlet fő látványosságát, egy három lábra szerelhető géppuskát, ami nagyon részletesre sikerült: 22 műanyag és 9 réz alkatrészből áll – melyek közül a szálkereszt nagyon finom és törékeny darab. Egyedül a csőtorkolatot kell valahogy óvatosan kifúrni.

Összegzésként azt mondanám, hogy egy nagyon jó kis készletről van szó, igazi ékszeres dobozról, ami ritka és látványos színfoltja lehet gyűjteményünknek, már csak magyar vonatkozásából is adódóan. A makettet bonyolultsága miatt viszont kezdőknek nem ajánlanám.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2012-01-08

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük