Modelling The BTR Eight-Wheeled

Manapság az internetes tartalmak sokaságának köszönhetően ritkán veszek makettezéssel foglalkozó magazinokat, a kizárólag modern (második világháború utáni) témákat felölelő Abrams Squad harmadik különszámát azonban beszereztem, mivel minden benne szereplő jármű érdekel – hiszen a jó öreg szovjet/orosz BTR szériáról van szó. Halkan jegyzem meg, ez az első tapasztalatom a Pla Editions kiadványaival.

A Modelling The BTR Eight-Wheeled 112 A4-es oldalt ölel fel, kiváló minőségű képekkel, igényes grafikai megoldásokkal, kellően vastag és nem túl fényes papíron, ragasztott puha kötésben. Öröm belelapozni és külön kiemelném, hogy mindössze kétoldalnyi reklám (illetve a két belső oldal) csökkenti a ”hasznos” oldalszámot.

A tartalmat illetőleg elég kiadós a felhozatal, egy duplaoldalas magyar BTR-80 kép (Pánczél Mátyástól) és rövid bevezetés után jól strukturált fejezetek következnek. A három járműcsalád (BTR-60, -70 és -80) mindegyikéről némi képekkel színesített bevezető olvasható, ezt követik a megépített változatokról szóló részletfotó-válogatások, majd pedig hat teljes építés és négy, már elkészült makett bemutatása következik.

Az eredeti járművek képei és részletfotói hasznosak, persze nem minden apróságra kiterjedők, de valószínűleg nem is az volt a cél – az interneten szerencsére bőven találhatunk továbbiakat.

A cikkek alapvetően a festésre és a koszolásra koncentrálnak, ami nem feltétlen gond, bár én manapság kicsit úgy érzem, hogy az építés kezd elsikkadni a ”divatos” festési trendek mellett – ez a jelen kiadványban jó pár tömítetlen illesztés és szerelési luk formájában jelenik meg. Ami persze szintén nem gond, hiszen mindenki úgy makettezik, ahogy neki tetszik és jól esik. A trendi technikáknak megvan a helye és létjogosultsága, és ezekről nagyon sokat lehet tanulni ebből a magazinból is. Főleg, hogy hasonló járműveken dolgoznak, hasonló módszerekkel, de mégis eltérő módon.

A felvonultatott makettek az alábbiak – természetesen mindegyik Trumpeter, 1/35-ös méretarányban:

Iñaki Carrasco: BTR-60P – szépen kivitelezett, kész makett.

Kristof Pulinckx: BTR-60PB – ebben a cikkben lehet a legtöbbet építésről olvasni (hegesztési varratok készítése, gumi kerek élethűbbé tétele, stb.), az Iráni festésű jármű mintája szép, de számomra a koptatás kicsit túl lett tolva, ezzel szerintem ki is lóg a sorból.

Pere Pla: BTR-60 R-145BM – ez jármű némi átalakítással készült a Trumpeter készletből, érdekes finn téliesített terepmintával, egy kevés olvadozó hóval.

Victor Tomás: BTR-60PB Upgraded – szintén egy kész makett képei, túlzások nélküli, igényes darab – szívesen olvastam volna többet róla.

Wu Bayin: BTR-70 – újabb kész jármű, az Abrams Squad korábbi számában már bemutatott BTR-70 képei, egy eléggé koszos és viseletes darabról.

César González: BTR-70 late – szerintem a magazin egyik legerősebb cikke, egy elhagyatott afganisztáni járműről, a sok szolid koptatás és rozsda ellenére mégis a legkiegyensúlyozottabb és maga módján visszafogott munka, ízléses terepre helyezve.

Dimitry Slivkov: BTR-80 early – megint egy kész jármű képei, szintén egy túlzások nélküli, látványos darab.

Lukasz Orczyc-Musiatek: BTR-80 early – számomra kétséget kizáróan a kiadvány másik legerősebb cikke, sok eredeti fotóval megspékelve, egy RPG-rácsokkal és további módosításokkal ellátott ukrán BTR-80-asról, minimalista diorámáként tálalva.

Wu Bayin: BTR-80A – látványos, de véleményem szerint túlságosan lekoptatott és összekoszolt magyar jármű, NATO-tarka KFOR festéssel, a cikk viszont roppant informatív és terjedelmes. Az építés még a makett teszt változatát mutatja be 2013-ból, így akadnak rajta hibák.

Andrey Grechkin: BTR-80A – e munka előtt kissé értetlenül állok, ugyanis a szerző a korai BTR-80 testre tette a BTR-60PB Upgraded készlet tornyát, úgy, hogy a baloldali géppuskát lehagyta róla, annak helyét egy ronggyal kitakarta, de még így is több olyan alkatrész rajta maradt, ami egy BTR-80A toronynak nem sajátja. Emellett felhasznált pár alkatrészt a Zvezda készletből, továbbá az Eduard Dragon/Zvezdához készült maratásából is. A téma jó választás, indonéz békefenntartó jármű fehér színben, bár az internetes képeken ezt a konfigurációt nem sikerült fellelnem – mindenhol csak rendes BTR-80A szerepelt. A festés szép, bár a fotókhoz képest a koszolást, koptatást kissé túlzónak tartom.

A fentiek mellett a magazin végén érdekességképp találhatók még BTR-82A, BTR-90 és Bumerang képek is. A címlapon beharangozott, chipping-ről szóló külön fejezet enyhe túlzás, mindössze egy-egy képpel utalnak vissza a különböző technikákra (hajlakkos, szivaccsal festett, stb.), melyek a cikkekben találhatók. Az utolsó oldal egy hasznos listát tartalmaz az elérhető készletekről és a különböző kiegészítőkről – itt magyar résztvevőként bekerült a Balaton Modell BTR-80A tornya 1/72-es méretarányban. Ha már a hazai vonatkozásról van szó, az egyik cikkben az RP Toolz maratáshajlítója is megjelenik, valamint Pánczél Mátyás és Lippai Péter fotói is többször visszaköszönnek.

Összességében azt mondanám, hogy egy jól összerakott, minőségi magazinról van szó, aminek hasznossága persze változó, attól függően, hogy az olvasó mennyire tapasztalt makettező, de mások építését, festését nézni szerintem mindig tanulságos, akár pozitív, akár negatív irányban. Ára a kiadótól rendelve 22 Euró + posta, ami talán soknak tűnhet, főleg az interneten ma már elérhető tudástár mellett. Aki drágállja, inkább tegyen mellé még egy kis pénzt, és fektessen egy csak festésről/befejezésről szóló könyvbe.

Írta: Berhidi Ádám, 2015-11-14

Képek forrása: www.plaeditions.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük