MiniArt Models Bundeswehr Tank Crew (1/35)

Típus: modern Bundeswehr harckocsizók
Gyártó: MiniArt Models
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Bundeswehr Tank Crew
Cikkszám: 37032
Alkatrészek száma: 56 darab szürke műanyag

A MiniArt Models modern tematikájú kínálatában a közelmúltban több harckocsizó figurakészlet is megjelent, ezek közül a német szett kerül most bemutatásra. A 2018-as katalógus szerint további amerikai, brit és szovjet figurák várhatók.

A BW készlet egy szép grafikájú, ámde nem túl erős kartondobozban érkezik, extra csomagolás nélkül a postázás jó eséllyel kissé megviseli majd. Szerencsére a beltartalom kevésbé törékeny, mivel túl apró alkatrészek nem nagyon vannak a dobozban. A készlet igényes grafikája már csak azért is fontos, mert a hátulján található az összeállítási és festési útmutató. Ezen az ábrán a figurák rajzait kapjuk, nem pedig 3D-s robbantott ábrát, így már a kész tankosok rajzain jelölik az egyes alkatrészeket, valamint a szükséges színeket.

A festékeket Vallejo Model Color, Testors, Tamiya, Humbrol, Mr. Color és Life Color kódokban adják meg, összesen 9 különböző színre van szükségünk, persze csak akkor, ha mindkét terepmintát meg szeretnénk festeni.

Az már első ránézésre eldönthető, hogy mind az öt figurát egy kompozícióba rendezni nem nagyon lesz lehetséges, kettő közülük (a B és D jelű) inkább missziósnak tűnik (Tropentarn ”trópusi” terepminta, repeszálló mellény, új típusú fejvédő), a másik három pedig inkább békeidős, gyakorlatban részt vevő harckocsizó (Flecktarn terepminta, repeszálló mellény hiánya, régebbi típusú fejvédő).

A Flecktarn mintázatú kezeslábast viselő harckocsizókat 1995-től kezdve lehet felhasználni, míg a 2 modernebbet leginkább a 2001-ben indult Afganisztáni beavatkozás során, például egy GTK Boxer vagy Marder típusú páncélozott harcjárműben.

A készlet 56 darab műanyag alkatrészből áll, alapvetően mind az öt figura egy torzóra, két lábra, két karra, egy nyakra/gallérra és egy fejre van felosztva, ezekhez jönnek még itt-ott kisebb kiegészítők. A figurák alapvetően jól kidolgozottak, a ruhák gyűrődései szépek, és jól látszanak a zsebek, cipzárak is. Az arcok is kellőképpen részletezettek, a dobozgrafikával ellentétben a fejhallgatók vezetékezése nincs kidolgozva – de azokat a csatlakozóelemeket, amik a harckocsizók fejhallgatóit a harckocsi kommunikációs portjaihoz kötik, megkapjuk.

Sajnos több alkatrészen is végigfut a szokásosnak mondható öntési vonal, aminek eltüntetése nagyon finom munkát igényel annak érdekében, hogy a részletek ne sérüljenek. Sorja csak elvétve található kereteken.

Mindegyik figurához külön alkatrészként kapjuk a fejhallgatók mikrofon részét, illetve a csatlakozó portokat (de mint már említettem a kábeleket nekünk kell pótolnunk). A mikrofonok túl vastagok műanyagból, véleményem szerint érdemes lehet házilag cserélni, rézdrót használatával. Az összes figura kesztyűt és hosszú ujjút visel, így nem túl sok bőrfelületet kell festeni.

Az A jelű ülő, női figurát leginkább egy páncélos homlokpáncélján ücsörögve tudnám elképzelni, nem pedig egy ülésben, mivel ahhoz szerintem túl mélyen ül. Barettet visel, copfját külön alkatrészként kapjuk.

A B jelű figura egy harcjármű toronygéppuskáját fogja, ezért az egyik csuklója külön alkatrész, emellett a szépen kidolgozott repeszálló mellény két oldalsó panelje szintén külön felragasztandó. A katona szakállas, emellett napszemüveget is visel.

A C jelű figura egy búvónyílásban kapaszkodó/könyöklő harckocsizó, a régebbi fejhallgatót és fejvédőt viseli, valamint egy, a valóságban átlátszó porvédő szemüveget is kap, amit – mivel szürke műanyagból van – lehetetlenség élethűen ábrázolni a figura arcán. Ugyanakkor le is hagyhatjuk, mivel a rögzítő gumipánja nincs megjelenítve a figura fején, ráadásul az öntőkeret csatlakozási pontja is elég rossz helyen van, nehéz szépen leválasztani a szemüveget.

A D jelű figura a B-hez hasonló öltözetű, kissé hatra dőlve támaszkodik, egy búvónyílásban vagy akár egy harcjármű oldalánál is el tudom képzelni. Nyaka körül egy szépen kidolgozott sálat visel, valamint egy sötétített porvédő szemüveget (így a festéssel nem lesz gond). Szerencsére itt a szemüveg gumipántja ábrázolva van a sisakon.

Az E jelű figura a C-vel megegyező öltözetű, és véleményem szerint egy kissé gyengébb minőségű a többinél, a fejen egy elég kellemetlen, eltüntetésre váró sorja csík fut végig. A nyakában lógó messzelátó eléggé elnagyoltan kidolgozott darab, de legalább a szíja meg lett jelenítve a katona ruházatán. Ehhez a figurához is van egy porvédő szemüveg, hibája sajnos ugyan az, mint a C jelű harckocsizónál.

Összességében egy megfizethető árú (3300-3600 forint körüli), jól kidolgozott, de a sorja miatt itt-ott plusz munkát igénylő figura szettel van dolgunk. Magyar vonatkozása nem igazán van, hacsak nem Afganisztánban egymás mellé keveredett katonákat szeretnénk bemutatni egy diorámán. Reméljük, hogy a szériából hamarosan elérhetők lesznek a szovjet figurák, amik több átfedés mutatnak a magyarokkal.

A bemutatott makettet a MiniArt Models bocsátotta a rendelkezésünkre, Magyarországon beszerezhető a Makettshop-nál, ingyenes postázással..

Írta: Berhidi Ádám, 2018-02-06

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük