MiniArt Models T-55/T-62/T-72 RMSh Workable Track Links Early Type

Típus: RMSh lánctalp, késői típusú
Gyártó: MiniArt Models
Méretarány: 1/35
Készlet neve: T-55/T-62/T-72 RMSh Workable Track Links Early Type
Cikkszám: 37052
Alkatrészek száma: 612 darab szürke műanyag

A MiniArt Models késői T-55 harckocsi makettjei már RMSh típusú, “működőképes” műanyag lánctalpakkal érkeznek, melyeket szerencsére külön is meg lehet vásárolni, ráadásul igen kedvező áron.

Jelenleg két ilyen készlet érhető el – a korai változat (a gyártó szerint csak T-55-re), valamint a késői, T-55/62/72-re. A kétfajta láncszem felépítése alapvetően megegyezik, bár jobban megnézve, kisebb eltérések tapasztalhatók. Makettező szempontból érdemes a kiválasztott téma alapján fényképeket keresni, és az alapján dönteni a két fajta lánctalp között, mert elméletileg a két típus felcserélhető. A magyar T-72-esek képeit áttekintve, a korai készletet érdemesebb beszerezni (T-55 RMSh Workable Track Links Early Type).

A kisméretű doboz 17 darab alaposan fóliázott öntőkeretet tartalmaz (összesen 204 láncszemet), melyek messze nem töltik ki a rendelkezésükre álló helyet – egy harmad ekkora doboz bőven elég (és gazdaságosabb) lenne. Külön összeszerelési útmutató nincs, az instrukciókat a doboz hátoldalán találjuk. T-55-öshöz 91, T-62/72-höz 97 darab láncszemet ajánlanak, ezt érdemes lehet azonban módosítani, a kiszemelt makett paramétereinek megfelelően. Nem meglepő módon mindössze egy színkód található a dobozon (gun metal), 9 ismert gyártó kódjaival: Vallejo, Mr. Color, Life Color, Tamiya, Testors, AK Real Color, Humbrol, Revell, Mission Model.

A láncszemek műanyag csapokkal kapcsolódnak, amik szintén az öntőkereten találhatók. Az útmutató szerint ragasztó használata nem szükséges, azonban a tüskék elég könnyen kiesnek mozgás hatására, így az óvatos ragasztás ajánlott. Minden egyes láncszem 3 öntőcsonkkal rendelkezik, ezek eltüntetése nem túl nehéz feladat.

Az alkatrészek kidolgozottsága kitűnő, a minta is élethű, még apró betűk is találhatók a mélyedésekben. Az öntés minőségével nincs különösebb probléma, bár minden szem tengelyének jobb oldala enyhén sorjás, amit finom csiszolással el lehet tüntetni. Ezt, és az öntési csonkokat leszámítva több tisztogatásra nincs szükség. A csapokként funkcionáló műanyag tüskéket érdemes az útmutató szerint az öntőkerettel együtt a helyébe szorítani, majd levágni – ezután én egy leheletnyi extra híg műanyag ragasztóval rögzítettem a csapok végeit. A lánctalp viszonylag gyorsan összeszerelhető, jó minőségű T-55/62/72 kiegészítő, melyet a fém lánctalpakhoz képest jóval olcsóbban szerezhetünk be, egyetlen hátránya, hogy saját súlya (a fémhez képest) elég kicsi, így a belógást nekünk kell beállítanunk a maketten. A MiniArt készleteken kívül passzol a Trumpeter RMSh láncajtókerekére, a Takom-mal viszont nem kompatibilis.

A bemutatott makettet a Makettshop bocsátotta a rendelkezésünkre, webshopjukon keresztül MiniArt makettek széles választéka érhető el kedvező áron.

Írta: Berhidi Ádám, 2019-01-07