HobbyBoss 152 mm ShkH DANA vz.77 (1/35)

Típus: 152 mm ShkH DANA vz.77
Gyártó: HobbyBoss
Méretarány: 1/35
Készlet neve: 152 mm ShkH DANA vz.77
Cikkszám: 85501
Alkatrészek száma: 503 darab műanyag, 12 darab átlátszó műanyag, 86 darab réz, 8 darab gumi kerék, 2 rugó, sodrott vontatókábel
Referenciafotók: külső link

A Trumpeter mellett feltörekvő kínai gyártó elérhető áron és nagy szériában, több különlegességgel (Land Rover Defender, Yongshi SUV, Boxer, ZTZ-96 és társaik) örvendezteti meg a modern haditechnikai kedvelőit. Eddigi két legnagyobb húzásuk – szó szerinti értelemben is – a 2010 végén megjelent, 1/35 méretarányú DANA önjáró löveg és Merkava IV, melyek közül keleti blokkos vonatkozása miatt a csehszlovák tüzérségi eszközt mutatjuk be. Fontos már az elején megjegyezni, hogy a jármű hazánkban sosem állt hadrendben.

Az ShkH DANA vz.77 egyedülálló konstrukció, az 1970-es évek végén első képviselője volt az azóta már szélesebb körben elterjedt gumikerekes önjáró lövegeknek. A jármű alapját egy módosított 8×8-as Tatra-815 alváz képezi, melynek elején a páncélozott vezetőfülke, hátulján pedig a motor és különböző tárolószekrények találhatók. A középen elhelyezkedő ”torony”-ról hamar kiderül, hogy nem a megszokott értelemben vett lövegtoronyról van szó. A felépítményt lényegében egy egyszerű, hagyományos löveg alkotja, amit egy elforgatható ”padló”-ra szereltek, melynek két oldalára került egy-egy teljesen zárt és páncélozott, fél torony. A jobb oldalon helyezkedik el a lőszerkezelő, aki beállítja a gyújtókat, bal oldalon pedig az irányzó és a töltő (aki a tölteteket választja ki), így az automatikus töltőberendezés két irányból szedi össze a kész lövedéket. A lövés után a hüvelyeket egy futószalag szállítja el és dobja le a jármű hátuljára. A mechanizmusról itt található egy hasznos videó. Az eredeti változat a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban, Líbiában és Grúziában áll szolgálatban, korábban pedig a Szovjetunió is alkalmazta, emellett Szlovákia kifejlesztett egy NATO-kompatibilis, 155 mm-es variánst is (M2000 Zuzana). A járművet a csehek is modernizálták, a Dana-M1 CZ-t 2011-ben mutatták be, ügyes kezű makettezők némi saját építéssel és átalakítással még látványosabb eredményt hozhatnak ki a már amúgy is különleges készletből.

A doboz súlya és mérete már előre sejteti, hogy nem hétköznapi makettel van dolgunk, és az egyszerű, de a járművet szépen ábrázoló fedél leemelése után láthatjuk is, hogy a 614 alkatrész (a gyártó weboldala csak 602-t ír) bizony teljesen kitölti a rendelkezésre álló helyet. A készlet 15 öntőkeretet (ezek közül három duplázott), 6 különálló elemet (torony felek, a vezetőfülke két darabja, a felépítmény, valamint a torony alapja), 8 gumiból készült kereket, rugót, sodort kábelt, egy nagyobb és két kisebb (megegyező) maratott lapot, matricaívet, színes festési segédletet és összeállítási útmutatót tartalmaz, a középen elválasztott doboz két felébe rendezve. A csomagolás megfelelő, azonban sajnos az egyik keret sajnos kicsit feszült a helyén, így az alváz két fő eleme enyhén meghajlott.

A műanyag alkatrészek homoksárga színűek, kidolgozásuk semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Szó szoros értelemben vett sorja nem található sehol, csak a szokásos, az alkatrészek hosszán végigfutó halvány sorja vonalat kell eltüntetni, mint minden más makettnál. A kilökőtüske-nyomok az esetek túlnyomó többségében nem látható helyre kerültek, beszívódás egyáltalán nem tapasztalható. A legfinomabb alkatrészek kidolgozása meglepően jó, a különböző zárak, zsanérok, rögzítők műanyagból is szépen mutatnak, persze aki szeretné, lecserélheti házilag, rézlemezből.
A kerekek mintázata jól tükrözi az eredetit, belülről üreges kialakításúak, anyaguk megfelelően puha, rugalmas, textúrájuk enyhén recés, mint az igazi.

A készlet bőségesen tartalmaz rézből készült maratást is, összesen 86 darab (a gyártó weboldalán írt 54 darabbal szemben) alkatrészt találunk a három lapon. Ezek főleg nagyobb darabok, borítások, szellőzők, illetve pár apróság: kampók, szíjak, ablaktörlők, stb. Segítségképpen műanyagból különböző profilú elemeket kapunk, melyek megkönnyítik némely darab pontos meghajlítását. Nagyon szép például a ”TATRA” feliratú sárvédő, és a jármű oldalán található, összecsukott állapotban is rögzíthető létra. A maratásokat védendő, a karcolódásokat és deformálódásokat kiküszöbölendő, az összes lap le van fóliázva, mint a két oldalról. Így az egyes elemek levágásakor az elrepülés ”veszélye” is csökken. Ha már a fém alkatrészeknél tartunk: a készlet tartalmaz sodort vontatókötelet, illetve két rugót is, ez utóbbiakat a löveghez.

A készlethez mellékelt összeállítási útmutató már akár novelláskötetnek is elmenne, a fektetett formátumú, összetűzött füzet 32 oldalon, 34 áttekinthető lépésben mutatja be az építést. Egy apró hiba azért közbecsúszott, a 10. lépésnél a <C-C> és <D-D> blokkoknál nem szabad a számozást követni, hanem az A22-t kell az A23-mal párosítani. Fontos tehát, hogy előbb mindig végezzünk szárazpróbát. A színes festési és matricázási útmutató négy változatot (kettő terepmintás, kettő egyszínű) mutat be, azonban nem konkretizálja, pontosan milyen járművekről van szó. Egyiken cseh trikolór található, a többit legfeljebb a rendszámok alapján lehet beazonosítani. A rendszámok mellett pár kisebb feliratot találhatunk a matricalapon.

Az összeállítás a vezetőfülkével kezdődik (1-3. és 14-15. lépés), melynek belső része elég jól ki van dolgozva, mindössze pár panelt és apróságot kell pótolni, ezeket lengyel kisszériás gyártóktól hamarosan be is lehet szerezni. Túlzottan belemerülni véleményem szerint azonban nem érdemes, még akkor is kevés látszik a belső tér részleteiből, ha a búvónyílásokat, valamint a szélvédőt borító páncéllemezt nyitva hagyjuk. Ez utóbbival az a kis probléma, hogy a periszkóp nyílások belső oldala nincs kidolgozva, és ez felhajtott állapotban igen jól látszik. A műanyagból készült kapaszkodók némelyikét, és a fényszórókat védő ”korlátokat” érdemes vékonyabb rézdrótra cseréni.

A 4-13. lépés az alváz összeállítását mutatja be, ami nem annyira bonyolult, mint általában a legtöbb teherautó esetében, mivel a fő elemeket egy sík lapra kell felszerelni, azok jól illeszkednek, nehéz hibázni. A motor és a hajtáslánc kidolgozása nem tűnik rossznak, de cseh fórumokon számos hibát találtak (pl. a sűrített levegőt biztosító tartályok teljes hiánya), melyek szerencsére nem igazán látszanak a kész járművön, és fotók híján pedig szinte lehetetlen kijavítani őket. Az eredeti járművel ellentétben a maketten az első két pár kerék nem kitéríthető, emellett a támasztó talpakat is csak leengedett helyzetben lehet rögzíteni (természetesen ezeken nyugodtan rövidíthetünk, így meg is van oldva a probléma). Az alváz középső darabjának – ami a tornyot tartja – sajnos rossz a kidolgozása, itt a sima felület helyett egy bordákkal merevített, besüllyesztett rész található, aminek hiánya feltűnő lehet, mivel az elkészült makettet felülről is jól láthatjuk, az igazit viszont már kevésbé.

A hátsó fertály (16-21. lépés) alapvetően a motor borításából (ez amúgy kinyitható), szellőzőnyílásokból és különböző tárolórekeszekből, szekrényekből áll, itt sok sík lapot kell felhasználni az építéshez, ha végeztünk, tekintélyes méretű fara lesz a járműnek. A legtöbb nyílást nyitva is hagyhatjuk.

A 22. lépéstől a torony összeállítása következik, ennek talapzatára ráöntöttek néhány kábelt, ezeket érdemes lecsiszolni, és fotók alapján dróttal pótolni. A lövegcső sajnos két félből áll, ráadásul enyhén hajlott (természetesen mindez nem akkora akadály), de egy ilyen kaliberű makett szerintem igazán kaphatott volna egy esztergált csövet is. A löveg függőleges síkban emelhető, ráadásul a pneumatikus emelőkarokba rejtett rugók segítségével leeresztett helyzetben is megfelelő a cső tartása, maga az egész torony pedig mindkét irányban 112,5 fokig fordítható el, mint az eredetin. A csőfar és környéke, a töltőberendezés, illetve a hátsó futószalag kicsit leegyszerűsítettnek tűnik, ezt érdemes lehet fotók alapján tuningolni – már ha találunk ilyet. A két páncélozott felépítmény összeszerelése nem bonyolult, az ajtókat, a búvónyílásokat, a szerszámokat és a kapaszkodókat kell a helyükre ragasztani. Belső tér nincs, pedig a méretes nyílások kellő betekintést engednének. Utolsó lépéseként a szép kidolgozású toronygéppuska (mely a felirat szerint a Trumpeter T-62 készletéből származik), illetve a használt hüvelyek elszállítására szolgáló futószalag felszerelése következik.

Összességében elmondható, hogy egy igazán különleges és nagy makettel van dolgunk, mely számos lehetőséget rejteget magában, dobozból is szépen meg lehet építeni. A készlet igen sok extrát tartogat, elkészítése nem egyszerű, és nem is tart rövid ideig, ráadásul a méretből kifolyólag több terület leellenőrzése-feljavítása lehet szükséges (drótok, kábelek, egyéb apróságok).

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2011-08-10

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük