Trumpeter BMP-1 (1/35)

Típus: BMP-1
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Russian BMP-1 IFV
Cikkszám: 05555
Alkatrészek száma: 448 darab műanyag, 26 darab réz, alumínium lövegcső,
Referenciafotók: BMP-1

A szovjet haditechnika iránt érdeklődő makettezők számára igazi várva-várt meglepetést jelentett a Trumpeter 2012-ben kiadott újdonsága, a BMP-1 típusú lánctalpas gyalogsági harcjármű. A korábbi készletekhez (Zvezda, Dragon, Italeri, Esci) mérten minőségi ugrást jelentő makett eredetije Magyarországon is rendszerben állt, mígnem a haderőreform keretében kivonták a hadrendből. A T-72-eshez vagy a T-55-öshöz hasonlóan ez is egy igazi „alap” harcjármű, melynek műanyag változata minden, hazai témát kedvelő makettező polcára kívánkozik.

Ahogy mostanság megszokhattuk (mint például a BTR-40, BRDM-2, ASU-85 esetében), a Trumpeter készletei, amennyire ez lehetséges, relatíve kis dobozban érkeznek. A test alsó és felső fele egy külön fakkba került, sőt még némi habszivacs borítást is kapott, ezek mellett helyezkedik el a többi alkatrész, gondosan fóliázva. A dobozban 255 műanyag alkatrészt találunk 5 fajta kisebb-nagyobb kereten (ezek közül az egyikből 6-ot, egy másikból pedig 2-t kapunk, összesen tehát 11 keretről beszélhetünk), illetve 190 darab láncszemet, a test két felét és az apró tornyot, 26 darab maratott alkatrészt és egy fém lövegcsövet, valamint a szokásos papírtermékeket: matricaívet, összeállítási és festési útmutatót, reklámanyagot. Vontatókábelt viszont érdekes módon nem mellékel a gyártó.

Az alkatrészek öntésének minősége szinte kifogástalan, nagyon sok szép, finom darabot kapunk, ilyenek például a helyzetjelző fények (ezekből ilyen szépet eddig még sosem láttam), a fényszórók védőkeretei vagy a lánchajtó kerekek. A két fődarab kidolgozása lenyűgöző, mind a minőséget, mind a részletességet tekintve. A szellőző rácsok vékonyítottak, a legtöbb csavar és egyéb apróság a helyén, a zsanérok szépek bár itt-ott kissé elnagyoltak (főleg a hátsó-fölső deszantajtók esetében). A hegesztési varratok közül a legfőbbeket ábrázolták, azonban így is akad bőven pótolnivaló. Sorját elvétve találunk, kilökőtüske nyomokat pedig csak nem látható helyeken. A mostanában megszokotthoz képest belső teret nem tartalmaz a készlet annak ellenére, hogy az összes nyílás nyitva is rögzíthető. A BMP-1 belseje igen bonyolult, könnyen lehet, hogy ez túlságosan megemelte volna a készlet árát így előfordulhat, hogy a jövőben külön jelenik meg akár a Trumpetertől, akár más, feljavítással foglalkozó gyártótól. A dobozban műanyag szemenkénti lánctalpat is találunk, ez nem azonos azzal, amit a Trumpeter külön árul, de ettől függetlenül ”működőképes”. A maratott lapon a szellőzőnyílások rácsozatát és az egyik bordáit, az infra „tányér” rögzítését és pár apróságot kapunk. Az egyik öntőkereten ködgránátvetőket is észrevehetünk, ami sejteti, hogy a jövőben további változatok kiadására is sor kerül majd.

A harckocsi testének alsó része egybe van öntve a hátsó fallal, ami nagyban megkönnyíti a jármű két felének stabil és egyszerű összeszerelését, minimális tömítésre és csiszolásra azonban szükség lehet. Az alváz kidolgozása részletes, a lengőkarok fixen rögzíthetők, bár némi ügyeskedéssel terepre is állíthatók. Ide is kerül pár maratott apróság, ami viszont érdekes, hogy a sárkaparót műanyagba öntve mellékelik. A lánchajtó kerék kidolgozása egyszerűen gyönyörű, a láncfeszítő két fele közé pedig a ”taréjokat” rézből készíthetjük el. A két darabból álló futógörgők szépek, de ahogy azt már a Trumpeter esetében megszokhattuk, a gumi felületek mintázata túl erős. A készlet egyik nagy pozitívuma a szemenkénti műanyag lánctalp, amely ráadásul ”működőképes”, a szemeket csak egymásba kell pattintani. A kidolgozásuk szinte tökéletes, egyesével letisztítani őket elég babra munka, de a végeredmény látványos lesz. Elvétve az illeszkedés kicsit laza lehet, itt egy kis ragasztóval érdemes rásegíteni. Húsz lánctaggal többet mellékelnek a készletben, így akad tartalék ha szükséges. A jármű farán az üzemanyagtartályként is szolgáló ajtók kidolgozására szintén nem lehet panaszunk, viszont a sárvédő hátsó részének rácsozata nagyon vastagra sikerült műanyagból, ha a láncfeszítő görgők kaptak maratást, akkor igazán illett volna ide is mellékelni egy kis rezet.

A periszkópok jó minőségűek de átlátszó műanyagból készültek – ez szerintem egyéni ízlés dolga, mindenki döntse el, tetszik-e neki vagy sem. Fontos apró előrelépés, hogy a korábbiaktól eltérően a kínai tervezők végre nem felejtették el az infra keresők mozgató karját is kidolgozni, réz és műanyag alkatrészek felhasználásával igen mutatós végeredményt kapunk. A hullámtörő le- és felhajtott helyzetben is rögzíthető, a fényszórók esetében viszont még mindig a megszokott, leegyszerűsített rögzítéssel (műanyag tüske) találkozunk. Több apró rögzítő kampót is fel kell ragasztani, ezeket érdemes lehet rézre cserélni, mert műanyagból kicsit túl vastagra sikerültek. A sok apróság között két nagyobb hibát találhatunk. A torony mögött található G8 jelű alkatrész, ami egy tömör kupakot formál igazából egy levegő beömlő nyílás, tehát lényegében körbe-körbe lukas, ezt érthetetlen módon sajnos brutálisan leegyszerűsítették. A második ”hiba” nem is biztos hogy hiba, lehet hogy csak egy esetleges, a korábbi és a későbbi járművek közti különbségről beszélhetünk: számos fotón a jobb oldalon található kipufogó nyílás rácsozata körül a legtöbb járművön található egy rézsútosan emelkedő lemez keret, hegesztve (lásd itt). A sárvédő kidolgozása nagyon szép, annak ellenére, hogy minden apróság egyenesen rá lett öntve.

A torony méretei jók, de a hegesztési nyomok kicsit túl erősek, illetve hiányoznak az oldaláról a rögzítési fülek és szíjak. A műanyag cső egy darabból áll, de a két fele kicsit elcsúszott, sokat kell tömíteni és amúgy is kapunk rézből elkészíthetőt is, ezért maradjunk annál. Sajnos így is kicsit hibádzik a cső, mivel a közepe táján hiányoznak a körbe futó rovátkák, illetve a tövénél az egyik rögzítő gyűrű (lásd itt). Az AT-3-as páncéltörő rakéta mellékelése igazán jó és látványos ötlet, bár a konstrukció itt-ott kissé leegyszerűsített, főleg az a rész, ahol a rakéta vége csatlakozik a sínhez. Az indítósín és a rakéta szárnyai lehetnének kicsit vékonyabbak, illetve a sínt tartó bakról hiányoznak a csavarok és pár egyéb apróság. A lövegcső bármilyen állásban rögzíthető, de később nem mozdítható, csak úgy mint maga a torony sem.

A matricázási és festési útmutató négy darab, meg nem nevezett egyszínű zöld jármű elkészítését teszi lehetővé, közülük egy csehszlovák, egy pedig kelet-német jelzésű.

Zárásként azt kell mondjam, hogy igen jó minőségű, hiánypótló készlet a Trumpeter BMP-1-ese. Sajnos egy bosszantó hiba (G8) azért található rajta, illetve a ”szuperrészletezők” is tovább finomíthatják a makettet, de dobozból építve én úgy gondolom, hogy egy rossz szavunk nem lehet, ráadásul az ára is 10 000 forint alatt található, ami a mai nagy újdonságokat tekintve jónak mondható.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2012-12-27

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük