Trumpeter BRDM-2 (early) (1/35)

Típus: BRDM-2 korai változat
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Russian BRDM-2 (early)
Cikkszám: 05511
Alkatrészek száma: 250 darab műanyag, 18 darab átlátszó műanyag, 12 darab réz, 8 darab gumi kerék, egy darab sodrott réz és egy darab szövet vontatókábel
Referenciafotók: BRDM-2 járműcsalád

Az utóbbi hónapokban igen kedvező fordulatot vett a Trumpeter üzletpolitikája a (nagy honvédő háborút követő) szovjet harcjárművek szerelmeseinek számára. Sorra látnak napvilágot a kiadatlan típusok, illetve az eddig csak méregdrágán elérhető műgyanta replikák fröccsöntött változatai. A BRDM-2 (Бронированная Разведывательно Дозорная Машина – felderítő harcjármű) család is ezt a vonalat erősíti; s nem véletlen a család kifejezés: az öntőkeretek alapján egyértelműen várható a további altípusok kiadása…

A BRDM-2 a BRDM-1 közvetlen utóda, a hadászati/harcászati változások adta kihívások keltették életre. Az 1960-as évek elején kezdődött a fejlesztése a gorkiji GAZ autógyárban. Elődjéhez képest teljesen páncélozott és zárt, átrendezett felépítményt (motor hátra került, stb.); új – a BTR-60PB-től örökölt, 14,5mm-es űrméretű KPVT nehézgéppuskával és egy 7,62mm párhuzamosított géppuskával szerelt – tornyot; valamint erősebb erőforrást és kiegészítő berendezéseket kapott. Az új felderítő harcjármű sorozatgyártása 1960-as években kezdődött és a ’80-as évek végéig tartott. Az alvázat felhasználva számos altípus látott napvilágot, köztük páncéltörő rakétával szerelt, valamin vegyi felderítő változat is.

A Trumpeter hozza a tőle elvárt minőséget és formavilágot ennél a makettnél is. Első blikkre ez a makett nem is olyan rossz! Dobozból is egy dekoratív jármű készíthető el, ám feljavítása az igényesebb makettezőknek kötelező, hiszen számos apró, de annál bosszantóbb hibákkal találkozhatunk a készlet böngészése során.

Mielőtt rátérnénk főszereplőnkre, érdemes foglalkozni egy kicsit az altípus sajátosságaival. Én nem találkoztam a Trumpeter által kiadott BRDM-2 változat eredetijével; úgy érzem, a fellehető referenciák alapján lett összeállítva egy amolyan ”létező” öszvérkocsi. Természetesen előfordulhat bármi a szovjet hadiiparban, mivel a szovjetek minden középjavításnál (illetve magasabb szintű technikai kiszolgálásnál) beépítették harcjárműveikbe az addig fejlesztett részegységeket a technikai harcérték fokozása érdekében, így elképzelhető a dobozban szereplő altípus is. Mindössze javaslom, hogy adott fénykép alapján dolgozzon az, aki beszerzi a készletet. A legvalószínűbb, hogy korai (bevezető) szériás szovjet, avagy lengyel harcjárművet építünk.

A Trumpeter öt világosszürke és egy átlátszó öntőkeretet, a páncéltest két részét, valamint a kerekeket és a rézmaratást csomagolta az ízléses grafikájú dobozba. Minden dicséret a kínaiaké, hiszen valóban gondosan csomagolták az öntőkereteket. Kínából ideérve se lesz semmi baja makettünknek (hacsak egy valódi harcjármű át nem gázol rajta). A fröccsöntés szép, a műanyag minősége kifogástalan. A sorja és kilökőtüske nyom eltüntetése nem okozhat gondot. Az összeállítási útmutató amolyan igazi ”trumpeteres”; hajaz a Tamiyára, de vannak benne apró bakik, ám jól megérthető. A festési útmutatót mintha Adam Wilder rajzolta volna – ”kolormodulésönös”, ám ezen kívül szinte semmi értelme.

A futómű relatíve korrekt, de nem kitéríthető, további bosszantó hiba, hogy mind a négy kerékagy azonos; a hátsókat nem jól adja a Trumpeter, készíthetjük magunknak, avagy a piacon fellelhető kiegészítő gyártók kínálatából – pénztárcánk ”szélességének” arányában – beszerezhetünk egyet, erre javaslom a DEF készletét. A mankókerekek is rendben vannak, de a meghajtólánc egy vicc, cseréje nehézkes lesz, vagy legyen nagyon saras! Bízzunk benne, hogy egy hamarosan megjelenő rézmaratás korrigálja e hibát! Az még kérdéses, hogy a mellékelt gumiabroncsok (amelyek relatíve hajaznak az eredetire, bár nekem nem igazán tetszik az ívük) miként fogják tolerálni a műanyag kerékagyat?! Remélhetőleg nem lesz gond!

A páncéltest méretei és kialakítása jó, de a kínai mérnökök egyszerűen lefelejtették a hegesztéseket a járműről. Az összeset! Ezt pótolni szükséges, mindamellett feljavítani a szélvédőket és annak kereteit, a kipufogó védőpáncélzatát, a reflektorok védőrácsait, a leszorító- és tartóelemeket. A parancsnok éjszakai figyelőműszere a bevezető altípusokon nem volt megtalálható; nézzük a referenciáinkat! A torony mögött található, trapéz alakú szerelőajtók kinyitásakor el kell készíteni az alatta található üvegtáblát, nyitómechanizmust, illetve – mivel jól kivehető – szinte a teljes motorteret is.

A vezető- és küzdőtér berendezései alapnak jók, ám a Trumpeter megfordította az oldalakat; a szabályzat (és más referenciaképek alapján) a menetirány szerinti jobb oldalon találhatóan a fegyverek rakaszai és a balon a kisegítő berendezések…

A torony szintén jó alap, ám hegesztést itt sem kapunk. Az emelőfüleket mindenképpen cseréljük, a tetőpáncélzaton található prizmaházat és védőlemezét referencia alapján hagyjuk, avagy vágjuk le. A torony belseje szintén jó kiindulásnak, ám az igazi eléréséhez lesz mit feljavítanunk ott is. A KPVT nehéz- és PKT géppuska csöve illúzióromboló; előbbi a Model Point kínálatából (az RB noha olcsó, meg sem közelíti az eredeti cső formavilágát!), utóbbi számos gyártó palettájáról beszerezhető.

A mellékelt matricaíven gárda-, légideszant-, valamint haditengerész jelzést kapunk 0-9-ig terjedő fehér számskála párral. A gyenge festési utasításon kívül semmi tájékoztató! Figurát és egyéb málhafelszerelést nem mellékelnek a dobozba.

Összességében elmondható, hogy a Trumpeter egy jó kis alapmakettet készített a rajongóknak, ám aki nem egy korai szovjet, mondjuk cseh intervenciós, avagy lengyel kocsit szeretne építeni, az várja meg az általa preferált altípus kiadását, mert szinte biztos, hogy kiadja a kínai gyártó. Aki nem bírja ezt kivárni, avagy csak kihívásnak érzi egy jó felderítő harcjármű elkészítését, vágjon bele. Mindenképpen élvezetes építés kerekedik belőle!

A Magyar Néphadsereg a Trumpeter ezen készletében lévő típust nem alkalmazta, aki meg szeretné építeni, annak várni szükséges annak kiadásáig; ha mégsem, akkor a fentieken túl a motortér tetőpáncélzatát, a tornyot és a farpáncélt szükséges átalakítania. Nem beszélve a páncéltörő, vegyi felderítő változatról!

Jó szívvel ajánlható makett!

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Pánczél Mátyás, 2012-09-05

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük