Trumpeter BTR-40 (1/35)

Típus: BTR-40
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Russian BTR-40 APC
Cikkszám: 05517
Alkatrészek száma: 251 darab műanyag, 20 darab réz, 5 darab gumi kerék, réz drót
Referenciafotók: –

A Trumpeter eddig is több kaput nyitott a makettvilágban, főként az egykori szovjet haditechnika vonatkozásában. Cikkünk főszereplője is egy igazi hiánypótló készlet, aminek sokan örülnek, avagy örülni fognak, ha beszerzik.

A BTR-40 története a nagy honvédő háború harcászati/hadműveleti tapasztalati alapján készült. A gorkiji GAZ gyár, tapasztalatait felhasználva tervezte meg e járművet az 1940-es évek második felében, majd 1950-től rendszeresítésre került a szovjet Vörös Hadseregben. Számos apró változtatást eszközöltek rajta az évek során, ám a tömegpusztító fegyverek térnyerésével, a megváltozott harcászati követelmények miatt – nyitott felépítménye miatt – folyamatosan kiszorult a hadrendből.

A Trumpeter készlete igazán jó! Alapvetően igaz rá mindaz, mint a gyártó összes készletére: precíz építéssel, fotómaratással kiegészítve példás makett építhető belőle. A csomagoláson látszik, hogy figyelmesen készítették, a törékenyebb alkatrészek szivacsborítást is kaptak. A BTR-40 alkatrészei jól kivitelezettek, az apróbb darabok kicsit bumfordiak, de használhatók. A mellékelt fémmaratás inkább csak kötelező üzleti fogás, mint hasznos segítőtárs. A gumiabroncsok futófelületének kialakítása némileg pontatlan, de csak precíz számolás után szembetűnő. Ugyanez igaz a felnire is, jó, de nem precíz! A felfüggesztések kialakítása szintén kíván némi feljavítást. A vezető- és deszant tér igen jó alap, itt egy jó fotómaratás ”csodákra” lehet képes. Mint a makett egészére, itt is igaz, hogy dobozból összeállítva is mutatós, de élethű kialakításhoz elengedhetetlen a feljavítás. Érdemes odafigyelni az előre/oldalra néző kinézők kialakítására, azokat javítani érdemes! A sárvédők – a fröccsöntés technológiája miatt – vastagok, fémre cserélésük lehetséges. A Voyager prezentálja kiegészítőjében, de a merevítő bordák elkészítése „kemény dió” lesz. A fényszórók védőkereteit, a deszant tér feletti huzattartó rudakat és az erőforrás kiszolgálórendszereinek huzalozását érdemes házilag elkészíteni. Az antenna is javításra szorul. A készlet legnagyobb gyengéje, hogy beépített fegyverzetet nem mellékel a gyártó. Ennek megoldása a makettezőre vár. Tudomásom szerint ide szánt, egyszerűen beépíthető fegyverzet még nem került a boltok polcaira, így ez csak saját építéssel installálható be. A Voyager mellett az Eduard készített fémmaratást a készlethez.

Az összeállítási útmutató érthető, ám javaslom a tanulmányozását az építés megkezdése előtt. A mellékelt matricalapon három jármű elkészítéséhez kapunk segítséget; egy terepszínű gárda- és kettő egyszínű zöld általános kocsihoz. Emellett megtalálható a matricalapon a műszerfal is.

Magyar vonatkozása kettős e gépnek; 1956-ban számos példánya járt Budapesten – több kiégett, illetve a szabadságharcosok kezére került –, illetve egy hazai tanulmány szerint az 1959-től kezdődő korszerűsítés jegyében próbapéldány érkezett hozzánk, ám erről bővebb információk nem állnak rendelkezésre.

Minden szovjet harcjármű rajongónak csak ajánlani tudom e készletet!

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Pánczél Mátyás, 2013-01-02

Képek forrása: www.trumpeter-china.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük