Trumpeter BTR-50PK (1/35)

Típus: BTR-50PK
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Russian BTR-50PK APC
Cikkszám: 01582
Alkatrészek száma: 173 darab műanyag, 6 darab réz, gumi lánctalp
Referenciafotók: BTR-50 járműcsalád

A BTR-50 volt az első szovjet gyártmányú lánctalpas csapatszállító, ami valaha rendszerben állt, és egyben a BTR család egyetlen nem gumikerekes tagja. Az úszóképes jármű a PT-76 könnyű harckocsi alvázára épült, korai változata (BTR-50P) még fölülről nyitott deszanttérrel rendelkezett, ami roppant sebezhetővé tette a benne ülőket. Fegyverzete mindössze egy állványra szerelhető, 7,62 mm-es SGMB géppuska volt. A BTR-50PK már zárt felépítményt kapott, melynek tetején nagyméretű nyílások találhatók, melyeken keresztül szálltak ki és be a katonák, emellett a jármű ABV-védelemmel is el volt már látva. Szintén elterjedt volt a PU, vagyis a parancsnoki változat, melynek főbb ismérvei a felépítmény elejének jobb oldalán található további félköríves, periszkópokkal ellátott kupola, az átalakított búvónyílások, az extra rádiók és tárolódobozok voltak. Magyarországon a parancsnoki jármű volt nagyobb számban rendszeresítve, az alap PK kapcsán pedig nem állnak rendelkezésre egyértelmű információk arról, hogy csak csapatpróbázva volt-e, vagy pedig néhány példánya esetleg szolgált a Néphadseregben.

A kínai cég készlete 2011-ben jelent meg a boltok polcain, s ezzel a keleti blokk haditechnikája iránt érdeklődők egy újabb ritkaságot vehettek kezükbe. A doboz a legutóbbi kínai ”trendnek” megfelelően meglepően kicsi, tényleg csak akkora, amekkora pont szükséges a közel kétszáz alkatrész elhelyezéséhez. A készlet tartalma 171 műanyag alkatrész négy öntőkereten, a test alsó és felső fele, külön rekeszben, egy kisméretű maratott lap, gumi lánctalp, matricaív, cérnából font vontatókábel, valamint az összeállítási és festési útmutató. A törékenyebb darabok extra védelmet is kaptak.

Az alkatrészek túlnyomó többsége – 110 darab –, a Trumpeter korábbi, PT-76 készleteiből származik, a teknővel egyetemben. Ezek mellé mindösszesen tehát 62 új elemet kapunk és egy szuper minőségű felépítményt, melyen a legtöbb hegesztési varrat is meg lett jelenítve. Sajnos felépítéséből adódóan az egész enyhén hajlott és csavarodott, de ez némi merevítéssel könnyen megoldható. Az alkatrészek kidolgozása és minősége a mai Trumpeter színvonalnak felel meg, az illeszkedés problémamentes, sorja nem található, a kilökőtüskék nyomai pedig mindig az alkatrészek rejtett oldalán találhatók. A rézmaratás pár apróságot, két szellőzőrácsot, és a lámpák védőkereteit tartalmazza, ez utóbbiak meghajlításához még műanyag sablont is mellékelnek. A baj csak az, hogy ezek a valóságban természetesen nem lapos lemezből készültek, így a rézmaratást érdemes lecserélni drótból hegesztettre. A gumi lánctalp a készlet egyik nagy gyengesége, főleg annak fényében, hogy hamarosan megjelenik a cég műanyag szemenkénti lánctalpa is. Egy ilyen járműnél, ahol az egész lánctalp jól látható, és a belógást is imitálni kell, a gumi nem elfogadható megoldás 2011-ben. A makett belseje semennyire nincs kidolgozva, a nagyméretű nyílások miatt ez látványos megoldás lehetett volna, ráadásul az SGMB géppuska is kimaradt a készletből (ugyanúgy, mint a BTR-40 esetében is). A füzet formájú összeállítási útmutató a készlet egyszerűségéből kifolyólag mindössze nyolc oldalas.

A jármű alvázára az előre pozicionált lengőkarok kerülnek, valamint a két részből álló futógörgők, melyek kidolgozása elég szép, bár lehetnének még egy kicsit domborúbbak. A pókháló minta túl erőteljesre sikeredett és az öntőcsonk miatt nehéz épségben hagyni, de ez a valóságban is gyorsan lekopott a futófelületről, és nem is minden példányon volt ilyen. Méretükben sajnos tévesek a lánchajtó kerekek hajtásházai, ezeknek ugyanis sokkal látványosabban ki kéne ugraniuk hátra és lefelé. Ráadásul csillagkerekek két felének pozicionáló bütykei rosszul sikerültek, le is kell őket vágni, mert ha ezek alapján illesztjük össze a darabokat, az egyes fogak nem lesznek szinkronban. A víz be- és kiömlő nyílásai szépek, és a makettben megkapjuk az őket összekötő csövet is, amit ha feketére kifestünk, kicsit élethűbbé teheti a járművet, már ha néha az alsó felében is gyönyörködik valaki.

A felépítmény nem egy bonyolult konstrukció, alapvetően pár nagyméretű nyílást és fedőelemet, valamint kapaszkodókat és néhány további alkatrészt kell beszerelni. A jármű elején található hullámtörő merevítése és a rögzítő csavarok a keceli fotókhoz képest más mintázatot mutatnak, bár ez nem feltétlenül hiba, nem biztos, hogy minden példányon ilyen volt. Kissé túlméretezettek a test felső részén, elöl, kétoldalt található vonóhorgok, a maketten ezek a többivel megegyezőek, valójában azonban jóval kisebbeknek kell lenniük. Az oldalsó sárvédők alsó fele elég jól látszik, ugyanakkor nincs túlságosan kidolgozva, ráadásul az eredeti több darabból áll, ez a felosztás azonban hiányzik a maketten, ezt érdemes a fotók alapján egy kicsit tuningolni. Némi fejtörést okozott a keresőlámpa mellett-fölött található kiálló kis kar, amit egyetlen fotón sem láttam még eddig, a legtöbb járműről szerintem ez nyugodtan eltávolítható. A jármű hátsó része alapvetően rendben van, itt a kipufogó körül szükséges néhány panelvonalat újrakarcolni.

Összességében azt mondanám, hogy felemás készlettel van dolgunk. A makett ritkasága és szép kidolgozása mindenképp pozitívum, viszont ahhoz képest, hogy az alkatrészak legjava egy régebbi dobozból származik, és csak gumi lánctalpat kapunk, az ár-érték aránya igen rossz. Végeredményben viszont egy látványos és könnyen építhető készletet kapunk.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2011-12-24

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük