SKIF MT-LB (1/35)

Típus: MT-LB
Gyártó: SKIF
Méretarány: 1/35
Készlet neve: MT-LB
Cikkszám: 214
Alkatrészek száma: 196 darab műanyag, 32 darab réz, gumi lánctalp és vontatókábel
Referenciafotók: Sznar-10 mozgó célfelderítő radarállomás

A SKIF ezen készletével hiánypótló terméket dobott a piacra, a gyártó több MT-LB változatot is kiadott apróbb módosításokkal (MT-LB Zsu 23-2; MT-LB 6M1B3; Sztrela-10; D -30-as löveget vontatva). Ez a gyártás szempontjából elenyésző különbség, viszont minden egyes változatot külön dobozban vásárolhatunk meg. Most az alapmodell bemutatására kerül sor.

A 60-as évek végén debütáló lánctalpas csapatszállító, vontató jármű hazánkban nem szolgált, viszont alvázán hozták létre a Tatán még napjainkban is alkalmazott Sznar-10 mozgó célfelderítő radarállomást.

A dobozt kézbe véve az első szembetűnő dolog annak mérete. Az átlagostól valamivel kisebbnek mondható, az A/4-es összeállítási útmutató épphogy csak elfér benne, nem vitték túlzásba. Az összesen körülbelül kétszáz alkatrészt öt darab öntőkereten, a szokott módon egy fóliába csomagolva találjuk. Az alkatrészek védelme érdekében jobb lenne, ha minden öntőkeret külön csomagolást kapna, bár szerencsére sértetlenek voltak az öntőkeretek. Ezt már sajnos nem tudom elmondani a rézmaratásról, ami némi deformálódást szenvedett a szállítás során. A 32 aprócska alkatrészt tartalmazó lapot két blokkban kapjuk, a nagyobbik blokk fél bankkártya nagyságú, míg a kisebb körülbelül egy bélyeg méretével egyezik meg. A maratás a búvónyílás fedelét, lámpavédő keretet és számos apróságot foglal magába. Na de most már térjünk rá a lényegre, az öntőkereten található megannyi összetevőre. Az ”A” öntőkereten találjuk a futógörgőket, csillagkerekeket, feszítőkerekeket valamint a teljes felfüggesztést. A ”B” öntőkeret tartalmazza magát a teknőt, amit több részből kell összeállítanunk (sok gyártó ezt már eleve egy darabban önti le). A ”C” kereten találhatók a búvónyílások fedelei és az ajtók, valamint a 7,62 mm-es géppuskát magába foglaló aprócska torony. A ”D” öntőkereten vannak a hátsó traktus elemei, az ”F” pedig az utolsó, ezen találhatók a különböző takarólemezek és szellőzők. Végül következik a gumi lánctalpat és vontatókötelet magába foglaló fröccsöntvény (a lánctalpról elmondható az átlagos minőség és deformáltság).

A kit pozitívuma hogy részlegesen kidolgozott a belső tere, ami nagyjából azt jelenti, hogy a gyártó megadta az alapot egy belső tér kidolgozásához. Természetesen, aki teljesen élethű járművet szeretne építeni, annak sok extra munkaórát fog jelenteni a belső elkészítése, ami megéri a fáradozást ugyanis a viszonylag nagy hátsó ajtók tökéletes betekintést engednek. Az eszköz elkészíthető nyitott búvó nyílásokkal is, ebben az esetben azonban az átlátszó alkatrészeket házilag kell pótolnunk. Az alkatrészeken sorját nem igazán találtam, viszont néhány beszívódást el kell távolítanunk az építés során. Az egyes darabok jól illeszkednek, viszont a részletek általában eléggé elnagyoltak, kissé bumfordiak, de ebben a kategóriában ez általában gyakran előfordul. A gumi lánctalp az alapanyag lehetőségeihez képest jól kidolgozott (persze köszönő viszonyban sincs egy szemenkéntivel), csak sajnos enyhén csavarodott, deformálódott.

A matricaválaszték egy orosz és egy cseh jármű jelzéseit, valamint számozását tartalmazza.

Összességében kiváló ár-érték arányú, látványos igáslovat megformáló készletről beszélhetünk, melynek hibái nem javíthatatlanok, és végeredményül egy olyan járművet kapunk, ami kilóg a polcokon sorakozó, ”szokásos” T-55-ök, T-72-k, BMP-1-ek és társaik közül. Akit érdekel a D-30-as löveg, mindenképp vegye meg a “kombinált pakkot”, ugyanis így spórol némi pénzt. A szovjet technika kedvelőinek szinte kötelező darab!

A bemutatott makettet a Keleti Blokk bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Papp József, 2011-03-03

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük