Zvezda T-34/85 (1/35)

Típus: T-34/85
Gyártó: Zvezda
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Soviet medium tank T-34/85
Cikkszám: 3533
Alkatrészek száma: 166 darab műanyag, 4 darab gumi
Referenciafotók: T-34 harckocsi

A T-34-es az egyik legnagyobb darabszámban épített közepes méretű harckocsi. Legszéleskörűbb harci alkalmazása 1941-45 között, a második világháborúban volt. Kezdetben 76 mm-es harckocsi ágyúval szerelték, majd ezt 1943-tól 85 mm-es váltotta fel. A T–34-esek egyik fontos eleme a Christie-féle felfüggesztés speciálisan átdolgozott változata lett. A harckocsi egyik legfőbb technológiai újítása az öntött torony és a teljes egészében hegesztett páncéltest. A 30-as évek harckocsijait alapvetően benzinmotorok hajtották, a T–34-be ezzel szemben dízelmotort építettek, ezzel sikerült növelni a harckocsi hatótávolságát, valamint csökkenteni a tűzveszélyt. 38 liter hengerűrtartalmú, V–2 típusú V12 hengerelrendezésű öntött alumínium blokkos motort alkalmaztak, amit kisebb módosításokkal később a T-54/55-ösökbe is építettek. A-T 34-es alvázára több önjáró löveget is építettek: SZU-85, SZU-100, SZU-122, a jármű hazánkban is rendszerben állt a hidegháború alatt.

A T-34/85-öt több gyártó is kiadta, például a Dragon, RPM, Zvezda, Italeri. Némelyik gyártó nem foglalkozott az új öntőszerszám gyártásával, hanem egy másik gyártótól megvásároltakat alkalmazta.

A Zvezda T-34/85 kit eredetileg 1997-ben jelent meg, a jelenlegi kiadást olíva zöld műanyagból formázza. Van néhány hiányossága a készletnek, de közel sem olyan rossz, mint például az RPM T-34/85 Model 1946. A Zvezda több T-34 változatot is piacra dobott: T-34/76, T-34/76 aknamentesítővel, ezek korai és késői változatát, valamint a most bemutatásra kerülő T-35/85-öst.

A Zvezda aránylag kis méretű dobozba csomagolta eme készletét, ami túlzsúfoltsághoz vezetett. A dobozt kinyitva kicsit csalódott lehet a vásárló, ugyanis az öntőkeretek nem kaptak védelmet, vagyis nincsenek fóliába csomagolva, kivéve a harckocsi test felső részét. Éppen ezért jó esélyünk van a deformált, rosszabb esetben törött összetevőkre. Térjünk is a lényegre, vagyis az öntőkeretekre. A harckocsi teknő négy darabból áll és teljes mértékben megegyezik a másik készlet (T-34/76 és SZU-100)-ban találhatókkal. a lengőkaros felfüggesztés egybe van öntve az oldalakkal, így azokkal nem kell bíbelődni, viszont aki egyenetlen diorámára szeretné tenni későbbiekben a járművet, annak nem kis munkája lesz ezek módosításával („A” öntőkeret). A „B” öntőkereten találjuk a futógörgőket melyek elég silányak lettek, a csavarfejek éppen hogy kivehetőek rajta, emellett a méret pontosságáról sem vagyok meggyőződve. Ezen a kereten találjuk még a feszítő és hajtó görgőket is. A „C” öntőkereten találjuk magát a harckocsi test felső részét, valamint egy szellőzőrács fedelet is. A harckocsi test szépen kivitelezettnek mondható, megfigyelhetők a hegesztési varratok és az aránylag részletes kidolgozás is. A „D” öntőkereten kaptak helyet az apróságok és a harckocsi torony is, ami véleményem szerint az egyik legszebb darab a készletben. A gyártó igyekezett megformázni az öntési nyomokat a tornyon, ezzel megszűntetve a homogén felületet. A kereten helyet kaptak a kapaszkodók (amiket érdemes réz drótra cserélni), az üzemanyag tartályok, lövegcső, és a búvónyílások is. A készlethez mellékelt gumiszerű műanyag lánctalpat mindenféleképpen cserélni kell, mert szinte használhatatlan. Az összeállítási útmutató végtelenül egyszerű: egy A/3-as lap félbe hajtva, amin található a 11 lépés (ez meglepően kevés). A matrica háromféle szovjet harckocsi megépítését teszi lehetővé.

A készletről összességében elmondható, hogy aránylag kevés sorja és beszívódás található rajta, de a Zvezda 15 éves készletei nehezen tartják a lépést az olyan folyamatosan fejlődő gyártókkal mint a Trumpeter vagy a Dragon, ugyanakkor kezdőknek és örömmakettezőknek tökéletes választás lehet.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Papp József, 2012-07-31

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük