Dragon SCUD B (1/35)

Típus: 9K72 rakétakomplexum: R-300 (SS-1C SCUD-B) rakéta 9P117M1 (MAZ-543) hordozón
Gyártó: Dragon
Méretarány: 1/35
Készlet neve: SS-1C ‘SCUD B’ w/MAZ-543 TEL
Cikkszám: 3520
Alkatrészek száma: 364 darab műanyag
Referenciafotók: 9K72 rakétakomplexum R-300 (SS-1C SCUD-B) 9P117M1 (MAZ-543) hordozón

A Dragon által kiadott készlet hatalmas méretéből adódóan a modern szovjet/orosz paletta egyik kiemelkedő tagja. Igencsak koros, 1991-ben került ugyanis kiadásra, amikor az Öböl-háború miatt történelmileg is aktuális makett újdonság volt. A dobozban a hidegháború legelterjedtebb ballisztikus rakéta komplexumát, a 9K72-t találjuk: R-300 (SS-1C SCUD B) rakéta 8×8 kerékképletű 9P117M1 (MAZ-543) hordozójárművön. A makett hiánypótló darab, ezt eddig csak a Dragon jelentette meg.

Az óriási doboz súlya már előre sejteti, hogy nem mindennapi járművel van dolgunk, felnyitása után négy nagy méretű és kilenc kisebb szürke öntőkeret fogad minket, gondosan fóliázva – összesen 364 elemmel. A matricaívet nemes egyszerűséggel beledobták az egyik keret mellé, így jó eséllyel gyűrődik és sérül, mivel még maga a mintázat sincs letakarva a szokásos vékony zsírpapírral. Ezeken felül egy nagy ívnyi, összehajtogatott összeállítási útmutató található a dobozban, illetve egy kisebb átlátszó lap, az ablakok kivágásához.

Az építési útmutató angol, német, francia, olasz, japán és kínai nyelveken biztosítja a típus leírását és az alapvető instrukciókat, a színeket pedig kétféle Gunze, illetve Italeri (Model Master) kódokban kapjuk meg. Az egyes lépések eléggé össze lettek zsúfolva az oldalakon, ezek áttekintése többszöri nekifutásra is fárasztó, ezen a kék és szürkeárnyalatos kiemelések sem segítenek. A 34 lépésben összeállnak a főbb egységek, majd a végén ezek kerülnek rá az elkészült alvázra. A festési útmutató egy homokszínű iraki, egy terepszínű szovjet, valamint egyszínű lengyel, csehszlovák és kelet-német változatok elkészítését teszi lehetővé. Az íveken látszik, hogy a matrica frissebb eresztés, 2006-ban készült, és további jelzéseket is tartalmaz: román, magyar (Kádár-csillag), szovjet flotta, arab nyelvű feliratok, vörös csillag – ezek közül azonban egyik sem használandó fel az útmutató szerint. A felségjeleken kívül más azonosító nem kerül a járművekre, ezért érdemes festés előtt néhány archív fotót átböngészni.

Az alkatrészek minősége sajnos eléggé eltér a megszokott mai Dragon minőségtől, ezzel jól illeszkedik a cég szovjet/orosz kitérőjébe, amire a 90-es években került sor (T-72 és T-80 változatok, BRDM-2 széria, BMP-1, BTR-80 – melyeket később átvett a Zvezda és a Revell is). Ezek a makettek elnagyoltságukról ismertek, mivel ebben az időben a nemzetközi politikai helyzet nem tette lehetővé a szovjet haditechnika tüzetes vizsgálását. Eleve probléma, hogy az öntőkeretek puha, hajlékony műanyagból készültek, így egy-egy óvatlan mozdulattal könnyen eltörhetünk, eldeformálhatunk egyes darabokat. Ebből kifolyólag a nagyobb alkatrészek alapból némi ívvel, csavarodással érkeznek. A kisebb darabok eléggé elnagyoltak, nincsenek igazán részletezve, a kapaszkodók, létrák pedig vaskosak – a tetőn lévő fényszóró ”rácsa” például olyan vastag, hogy a fényforrás alig látszik ki alóla. Ha kizárólag az öntés minőségét nézzük, nincsenek hatalmas problémák, bár elég sok kilökőtüske nyomot és öntési csíkot kell eltüntetni, emellett néhány felületi hiba is található pár darabon.

Az építési útmutatótól erősen ajánlott eltérni, ugyanis az először a részegységeket veszi sorra, majd ezeket a végén felszereli az alvázra. Azonban ebből számos hiba adódhat, ezért először az alvázzal érdemes kezdeni, hogy arra később az építés alatt folyamatosan rá lehessen próbálni a készülő blokkokat. A dobozon hirdetik, hogy az alváz igen részletes – ezt azonban nyugodtan elfelejthetjük, motor, hajtáslánc nem található a készletben, lényegében a felfüggesztés főbb elemeit kapjuk (mindössze négy darab/kerék). Itt nagyon kell figyelni a megfelelő illesztésre, hogy mind a nyolc kerék érintkezzen a földdel, és megfelelően erős is legyen, mert sok súlyt kell elbírniuk – érdemes lehet fémből készült tengelyeket átfúrni az alvázon, túl sok nem fog látszani belőle. Ezt követhetik a különböző részegységek: vezetőfülke, ”motortér”, indítókabinok, a rakéta és a kerete. A belső kidolgozás mindenhol nagyon felületes, minimalista, ugyanakkor az ablakok miatt viszonylag látható, így fotók alapján ajánlott a ”szem előtt” lévő részeket egy kicsit jobban kidolgozni. Az üvegeket a mellékelt sablonok alapján kell kivágni, a pontos méret eléréséhez érdemes először kartonpapírból készült próbadarabokkal tesztelni a megfelelő illeszkedést.

A különböző blokkoknál nagyon kell figyelni arra, hogy időnként hozzápróbáljuk őket az alvázhoz, hogy az illeszkedéssel ne lehessen probléma a legvégén. Sajnos a készlet általános jellemzője a pontatlanság, lényegében minden részt lehet tovább finomítani, emellett nagyon sok mindent kell pótolni is (elsősorban a rakéta kábelezését). A rakéta elvileg mozgatható, bár az ezt biztosító mechanizmus igen gyenge, ezért inkább érdemes ezt rögzíteni valamelyik állásban – komoly makettező úgy sem játszik a végeredménnyel. Ha dobozból építkezünk, akkor csak a sok helyütt rossz illeszkedéssel kell megbirkóznunk, de aki igazán élethű makettet szeretne készíteni, annak nagyon sok munkát kell belefektetnie, a referenciafotók tüzetes áttanulmányozása után. A festést tanácsos szintén blokkonként külön végezni.

Összességében azt mondanám, hogy egy nagyon látványos, de alapvetően nem túl jó készletről van szó, de mivel jelen sorok írásakor ez az egy választásunk van, nem marad más lehetőség, mint megszenvedni vele. Feljavítások nélkül is szép végeredményt kaphatunk, de azok, akik hozzászoktak a makettek tuningolásához és igazán élethű makettet szeretnének építeni, sok-sok munkára készüljenek.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2012-01-27

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük