Dragon SA-9 Gaskin (1/35)

Típus: 9K31 Sztrela-1 (SA-9 Gaskin)
Gyártó: Dragon
Méretarány: 1/35
Készlet neve: SA-9 Gaskin
Cikkszám: 3515
Alkatrészek száma: 195 darab műanyag, 1 darab átlátszó műanyag, 4 darab gumi kerék
Referenciafotók: 9K31 Sztrela-1/SA-9 Gaskin

A 9K31 Sztrela-1 a BRDM-2 alvázán létrehozott kis magasságú önjáró légvédelmi rakétarendszer, amely két pár, vagyis összesen négy darab rakétaindító konténert hordozhat. Fejlesztése az 1960-as években indult el, amikor a Szovjetunió egy kis hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta fejlesztését és hadrendbe állítását célozta meg. A Sztrela-1 rendszert 1968-ban rendszeresítették a szovjet hadseregben.

A Dragon 1991-ben adta ki az SA-9 Gaskin készletét, amit a mai napig szinte teljesen változatlanul hagytak (a jelek szerint a matrica szett az egyetlen újdonság. A kit minősége (annak ellenére, hogy idén pontosan húsz éves) a mai napig jónak mondható, részletessége már kevésbé.

A dobozt kézbe véve, rögtön egy háborús esemény közepére csöppenünk (a dobozgrafika alapján) amikor is az SA-9 éppen egy rakétát indít. A szemfülesebbek felfedezhetnek még a doboz borítón két darab Scud B-t egy SA-8 ”Osa”-t, valamit két katonát akik éppen egy ZSU-23-2-t pozicionálnak. De ezek maradjanak meg az érdekesség szintjén, mert most a SA-9-est vesszük górcső alá.

A dobozt kinyitva kellemes látvány fogad minket, a hat darab öntőkeret gondos csomagolást kapott a sérülések elkerülése végett, sőt még a páncéltest alját is külön fóliába bugyolálták. Nagyon helyes a gondos csomagolás gondolata, ugyanis senki sem szeretne egy törött vagy éppen hiányos készletet bontogatni. Az összeállítási útmutató tipikusan dragonos: körülbelül 30×80 centiméter, ami harmonika szerűen van összehajtva, nem a megszokott füzet stílus. Az útmutató egyértelműen és ésszerűen mutatja be az összeállítás fázisait, amelyek a következő sorrendben szerepelnek: rakéták, páncéltest, futómű, indítóállvány, majd természetesen a végén a kerekek.

Lássuk az öntőkereteket, szépen sorjában. Az ”A” öntőkereten találjuk a páncéltest felső részét és a futómű elemeit (ezen öntőkeret megegyezik a Dragon BRDM-2 kitjével), kidolgozottsága szinte nem is lehetne jobb, se beszívódás, se kilökőtüske nyom, se sorja, mesés.

Következik a ”B” öntőkeret, ami a felniket, búvónyílásokat és egyéb apróságot tartalmaz (ez az öntőkeret is megegyezik a BRDM-2 készletével) ezen az öntőkereten van a legtöbb fel nem használt alkatrész, mint például a BRDM-2-ről ismerős mankókerekek és azok láncos hajtásai. Az SA-9 általában nem rendelkezett mankókerekekkel így azok feleslegessé válnak az építés során.

Soron következik a ”C” öntőkeret amelyen a páncéltest felső részét, valamint a rakétaindító állványt találjuk. Ha nagyon szőrszálhasogató szemmel nézzük, egy pici sorját vélünk felfedezni a rakétaindító konténereket tartó kereten, amit azonban villámgyorsan eltávolíthatunk. Szóval ez a keret is nagyon közel áll a hibátlan jelzőhöz.

Elérkeztünk a ”D” és egyben utolsó keretünkhöz: ezen találjuk a rakétahordozó és -indító konténereket, amelyeket négy részből kell összeállítanunk. Itt is jellemző a kit sorja- és beszívódásmentessége.

Bár nem öntőkeret, de külön darabban kapjuk a páncélteknőt, ami szintén megegyezik a BRDM-2-es készletével, így megtalálhatóak benne a mankókerekek helyei.

A kit egyetlen negatívuma a kemény, rideg, gumiból öntött tömör kerék amely eléggé primitívek, a mintája nem elég mély (szinte semmi mélysége nincs) és annak formája sem helyes. Mivel tökéletes makett még nem készült (és valószínűleg nem is fog) ezt az ”apróságot” elnézhetjük a gyártónak.

A matricaválasztékban szerepel: iraki, lengyel, szovjet, kelet-német és csehszlovák is.

Összességében egy szuper kittel rukkoltak elő annak idején az ázsiaiak, ami a egy kis extra ráfordítással a mai napig megállja a helyét a makettezők polcán.

Az orosz technika szerelmeseinek ajánlom figyelmébe.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Papp József, 2011-07-04

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük