Revell MB G-250 Wolf (1/35)

Típus: Mercedes-Benz G-250 Wolf
Gyártó: Revell
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Lkw gl leicht. “WOLF” short wheelbase
Cikkszám: 03069
Alkatrészek száma: 97 darab műanyag, 14 darab átlátszó műanyag, 5 darab gumi
Referenciafotók: Mercedes-Benz “G” terepjáró gépkocsi-család

A Mercedes “Wolf” a G-osztályos Mercedesek katonai változatát takarja, ami a mi esetünkben egy rövidített alvázú, ponyvatetős példány. Többféle motorral szerelt változata létezik, például 250 GD (2500ccm), 270 és 280 CDI. A Magyar Honvédség is rendszerben tart számos típust, a legelterjedtebb a hosszabb alvázú, zárt, négyajtós példány (és ennek különböző változatai – PSYOPS, mentő) és a ponyvatetős változat. A készletből összeállítható gépkocsi ebben a formában nem túl elterjedt Magyarországon, mivel G-250-ösök csak kis számban érkeztek, a beszerzések gerincét a G-270 adja, de átalakításokkal, átalakító készletekkel bármelyik magyar jármű elkészíthető.

A kitről: a Revell 2008-ban adta ki ezt az aprónak tűnő, de annál érdekesebb készletét. Azért kapta az aprócska jelzőt, mert az összeállított terepjáró hossza mindössze 12 centiméter. A doboza is kisebb a megszokott méretnél, melyben még így is bőven elfért a beltartalom, ami a következő: három darab zöld színű és egy átlátszó öntőkeret, öt darab gumiból készült abroncs, egy matricaív, összeállítási útmutató és egy acél drót (az összeállítási útmutatóra ragasztva). Na de lássuk a kereteket közelebbről: az alkatrészek sötétzöld anyagból vannak fröccsöntve, ami fényesebbnek tűnik a megszokottnál. Az “A” kereten kaptak helyet az alváz darabjai, a hajtáslánc elemei, a felnik, valamint a kipufogó is. Beszívódások egy-két helyen fellelhetők, ezeket tömíteni kell, viszont sorjának nyoma sincs. Az első kerekeket kitérített állapotban is lehet rögzíteni. “B” keret: ezen a kereten találhatóak az autó belső elemei, úgy mint például ülések, ajtó belső része, műszerfal, középkonzol. Szerencsénkre itt már mentes a kit a beszívódásoktól. A “C” keretre kerültek az autó karosszéria elemei, valamint a négy részből összeállítható “ponyva” és a pótkeréktartó fedele is. A Wolfunkra kétféle hűtőmaszkot tehetünk (német és osztrák), ez is egy opció. Az összeállítás nincsen túlbonyolítva, az útmutató alapján részletesen és egyértelműen mutatja be a lépéseket, bár gondunk adódhat a ponyvaimitáció összeillesztésénél, ha élethű makettet szeretnénk kapni (ezt a ponyvát érdemes lecserélni egy házilag készítettre). A matricaválaszték négy jármű elkészítését teszi lehetővé, amelyek a következők: kétféle német (egy ISAF logókkal, Afganisztánból) egy holland és egy ausztriai változat. A matrica pozitívuma, hogy a rendszámozáshoz szükséges összes számot tartalmazza (pontosabban minden számból 12 darabot) ami a későbbiekben jól jöhet.

Külsőre a makett kidolgozása megfelelő, bár a ponyva megjelenítése igen elnagyolt, nem túl természetes, nincs esése, és a rögzítő fülek sem mutatnak jól műanyagból. Ráadásul sokat is kell tömíteni az illesztésnél, a túl vastag üveg pedig tovább ront az összképen. A belső tér erősen hiányos, még az olyan alapvető részletek is lemaradtak, mint a gáz- és fékpedál, nem is beszélve az ajtók (ideértve a hátsót is) belső feléről, lényegében csak egy nagyon ”alap” kidolgozást kapunk, a többi már rajtunk múlik. A gumi kerék mintája túl szögletes és a bordák is kissé szélesebbek az eredetinél, a feliratok pedig teljesen hiányoznak. A magyar járművek főbb megkülönböztető jegye kívülről a rádióantennák elhelyezkedése és a pótkerék takarása (vagyis inkább annak hiánya).

A Revell a mai állagos elvárásoknak megfelelő készletet dobott a piacra 2008-ban, ami nem hibátlan, alapvetően inkább hiányos. Ugyanakkor ez az egyetlen lehetőség egy nagyon széles körben használt, mai jármű elkészítéséhez, ráadásul számos változat alapját is képezheti, elég ha csak megnézünk néhány tudósítást Afganisztánból. A német technika és az apró gyöngyszemek kedvelőinek biztosan megdobogtatja a szívét, és nem utolsósorban üde színfoltja lehet egy-egy diorámának a szokásos Hummerek helyett vagy akár mellettük is, ha például a magyar PRT-t nézzük.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Papp József, 2011-10-13

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük