Trumpeter BTR-80 (1/72)

Típus: BTR-80
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/72
Készlet neve: Russian BTR-80 APC
Cikkszám: 07267
Alkatrészek száma: 59 darab műanyag, 6 darab gumi kerék
Referenciafotók: BTR-80 járműcsalád

A kínai gyártó 2009-ben kiadott készletét örömmel fogadták a kisebb méretarány hívei, ugyanis a jellegzetes orosz lövészpáncélos 1/72-ben eddig elérhetetlen volt. A BTR-80 a világ számos pontján szolgál napjainkban – így a Magyar Honvédségnél is –, bázisán több különböző járművet hoztak létre (műszaki, mentő, tűzvezető, stb.). A készletből az alap változat építhető meg.

A kis méretű dobozról felbontás után hamar kiderül, hogy mindössze egyetlen öntőkeret ”hever” a mélyén. A csomag tartalma egy külön fóliázott keret, 57 alkatrésszel, a test alsó és felső része, nyolc gumiból készült kerék, és az apró, gondosan csomagolt matricalap.

Az öntés minősége kiváló, sorja, beszívódás sehol sem található. Ráadásul sok alkatrész rá van öntve a testre, így viszonylag kevés ragasztani valónk van. A kis méretarány miatt több, igen apró részlet hiányzik, ezeket azonban igazán könnyen lehet pótolni. Főként különböző kapaszkodókról, karokról van szó, illetve a vontatókábelről.

Az alkatrészek nagyjából felét a futóműhöz kell felhasználni, melyek kidolgozása a méretarányhoz képest meglepően jó. A gumiból készült kerekek futófelületének mintája közel tökéletes, viszont az összeállítási útmutató pont fordítva adja meg a minta irányát. Fontos, hogy minden alkatrésszel végezzünk szárazpróbát, valamint lassan száradó ragasztót használjunk, annak érdekében, hogy minden kerék szépen feküdjön az úton. Emellett az alsó fertályra a fellépőket és a vontatószemeket kell mindössze felszerelni.

A test alsó és felső darabja szépen passzol, de sajnos az első él kissé csorba, valószínűleg a darabokat egyszerűen csak letörték a gyárban az öntőkeretről. Kis tömítéssel mindez megoldható, sőt, ezt a fogást sajnos a hátsó illesztésnél is kell alkalmazni. Ezután már csak pár apró alkatrész felragasztása van hátra: lámpák, kapaszkodók, dobozok. Ezekkel csak az a probléma, hogy mindegyiket csapokkal kell rögzíteni, melyek mérete aránytalanul nagy, így érdemes inkább ezeket levágni, a testen a lukakat betömni, és utána felragasztani az alkatrészeket. A fényszórók takarója az egyetlen igazán félresikerült darab, mivel túl vaskos (a műanyag korlátai…), illetve nem fekszik megfelelően a harckocsi testére. Ha az útmutató szerint haladunk, elég sok, apró tömítésre lesz szükség a fényszórók környékén.

A picinyke elforgatható torony mindössze hat darabból áll, a gépágyú kis méretéhez képest szépen ki van dolgozva. A hat gránátvetőt egy alkatrészként kapjuk, ez az egyetlen darab, ami némi csiszolgatásra szorul, és itt található az egyetlen látható kilökőtüske-nyom (könnyen eltüntethető). A hegesztési varratok enyhén eltúlzottak, ezeket érdemes kicsit elhalványítani.

A festési útmutató egy zöld, illetve egy háromszínű változatot mutat be, viszont mindkettőre ugyan azt a matricasort ajánlja.

Összességében elmondható, hogy egy gyorsan és egyszerűen építhető, kifejezetten szép készlettel van dolgunk, mely önmagában, vagy akár egy – a kis méretarány előnyeit kihasználva – mozgalmasabb, hazai vonatkozású diorámában is megállja a helyét.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2011-03-26

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.