Trumpeter T-62 BDD Mod. 1984 (1/35)

Típus: T-62M
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Russian T-62 BDD Mod. 1984
Cikkszám: 01554
Alkatrészek száma: 558 darab műanyag, 21 darab réz, alumínium lövegcső, réz vontatókábel
Referenciafotók: külső link

A Trumpeter új szovjet szériájának egyik első darabja évekkel ezelőtt a várva-várt T-62-es volt, ami azóta számos változatban jelent meg, és még további készletek is várhatók. A doboztető kissé félrevezető lehet, a T-62 ”BDD” fantázianévre keresztelt jármű azonban igazából a T-62M névre hallgat, ami javarészt az afganisztáni beavatkozás során elszenvedett veszteségeken keresztül szerzett tapasztalaton alapul – a szovjetek ugyanis számos harckocsit vesztettek RPG találatok és aknák miatt. Ez a változat lényegében egy modernizációs programon átesett alapjárművet takar: a késői (de sok esetben a koraiak is) T-62-esek többek között erősebb motort, modernizált tűzvezető rendszert és figyelőműszereket, ködgránátvetőket, oldalsó kötényezést valamint extra has-, homlok- és toronypáncélzatot kaptak. A harckocsiágyúra hőköpeny került és páncélhárító rakéták kilövésére is alkalmas lett. Mindezek a módosítások azonban csak különböző mértékben kerültek megvalósításra, ezért a járművek megjelenése sokszor eltéréseket mutat (a szovjet harckocsik alapváltozatai gyakran így is sokszor követhetetlenek, hát még ezek modernizációs programjai). Több T-62M-en például nem található meg hőköpeny, esetleg hiányzik az extra páncélzat a testről, hiányoznak a ködgránátvetők, sőt még olyan harckocsi is létezik, melynek teste késői, tornya korai és megkapta a modernizációs csomagot. Érdemes tehát mindig referenciafotók alapján építkezni.

A kínai cég készlete lényegében a korábbi, T-62 „Model 1972” készlete, kiegészítve az alábbi modernizációs elemekkel: extra páncélzat, oldalsó kötényezés, ködgránátvetők, új figyelőműszerek és lézeres irányzék. A vaskos doboz tele van töltve alkatrésszel, összesen 558 darab műanyag elemet kapunk 24 kisebb-nagyobb öntőkereten (ebből 217 darab – 7 keret a szemenkénti lánctalp), két maratott lapot 21 alkatrésszel, rézdrótból sodort vontató kábelt és fém lövegcsövet (hőköpeny nélkül). Mivel az alap járműről („Model 1962”) már esett szó az oldalon, jelen cikk csak a változásokra tér ki. Először is, azt kell megjegyezni, hogy a korábbi készlet hibáit sem javították ki, egy kivétellel: a testen és a teknőn több helyen pótolták a hegesztési varratokat (frontpáncél, fenék, KMT rögzítési pontok, stb.). Az 1972-es változat makettje annyiban tér el a már bemutatottól, hogy a torony alakja kissé megváltozott a töltőkezelő új búvónyílása miatt és ide felszeretlek egy légvédelmi géppuskát, szintén változott a motorház borítása valamint a jármű a T-72-esről is ismert lánctalpakkal és lánchajtókerekekkel lett ellátva. Az egyetlen kifogásolható elem a géppuska lehet, mivel annak tartója régi, még a T-54-es után mintázták. Ez a makett kapta meg tehát a kiegészítő csomagot.

Az öntés minőségére és a kidolgozásra nem lehet panaszunk, sem pedig a gondos csomagolásra. A 1972-es változathoz képest három új keretet találunk a dobozban: egy közepeset (a pótpáncélzattal, ködgránátvetőkkel és pár aprósággal) és két kicsit (az egyiken a kötényezés, a másikon pedig a lézertávmérő található), emellett a torony is minimálisan változott. A kisebbik maratott lap is új, mindössze pár apróságot tartalmaz az optikák borítására, illetve egy rácsozatot, amit nem kell felhasználni.

Az igazi jármű a megnövekedett tömeg miatt egy további pár lengéscsillapítót kapott a második pár futógörgőhöz, ez a makettről hiányzik, és bár alig látszik, az eredeti alkatrészek lemásolásával pótolható (A15 jelű alkatrész, illetve annak foglalata a teknőre öntve). A szemenkénti lánctalp nem a legtökéletesebb, de minőségében mindenképp jobb a guminál, méretében talán kicsit keskeny és vaskos, aki úgy gondolja pénztárcájához mérten akár le is cserélheti. Ráadásul az összeállítási útmutatóból nem derül ki, hány lánctagot szükséges felhasználni. A homlokpáncélzatra kerülő pótpáncélzat kidolgozása nagyon szép, mindössze a hegesztési varratokat és a kábelezést szükséges pótolni. A fényszórók védőkerete túl vaskos, és az alakjuk sem megfelelő (hiányzik a jobb oldalról az előre nyúló, íves rész), ezért érdemes rézből újat hajlítani. A kötényezés felszerelésének lépése kimaradt az útmutatóból, bár ez különösebb problémát nem okozhat. A gumi felületek hajlottsága nagyon szép, ugyanakkor a rögzítés kicsit hiányos: az első három osztás fölött hiányzik egy-egy, a peremig kinyúló rögzítő, illetve a felső lapok alatt kéne lennie még egy sor csavarnak.

A torony fődarabja maga is új alkatrész, a korábbi kissé módosított változata, egyrészt a parancsnoki figyelőműszer kialakítása miatt, illetve a felszerelendő új elemek miatt a rögzítési lukak, jelölések is módosultak. A felület textúráján sajnos nem javítottak. Az új parancsnoki figyelőműszer és a lézertávmérő nagyon szép kidolgozású, még rézből is kapunk alkatrészeket, persze igazi apróságokon továbbra is lehet finomítani. A toronyra kerülő pótpáncélzat jól sikerült, csak a felületét lenne szükséges egy kissé durvábbá tenni, főleg a kivágásoknál. Található rajta pár rögzítő fül is műanyagból, ezeket sem árt kicsit elvékonyítani. A pótpáncélzat miatt a kábelezésen is változtatni kell, az U3 jelű alkatrészen kell keresztülmennie a fényszóró vezetékének. A légvédelmi géppuska rögzítő bakja maratásból is elkészíthető, érdemes ezt választani a vaskos műanyaggal szemben. A készletben mind a géppuska rakaszait, mind a víz alatti átkeléshez használt légcsövet mellékelik, ezek felszerelése azonban nem szerepel az útmutatóban, így ezt fotók alapján nekünk kell elvégeznünk.

A matricázási és festési útmutató egy szovjet és egy afgán harckocsi elkésztését illusztrálja, ez utóbbi kapcsán meg kell jegyezni, hogy az afgán járművekről sok esetben hiányzott a modernizációs csomag egy-egy eleme, ezért érdemes fotókat tanulmányozni az építés előtt.

Összességében azt mondanám, hogy egy nagyon látványos, jól építhető készletet tudhat magáénak aki beszerzi a Trumpeter makettjét, ráadásul korábban ezt a járművet csak kiegészítő készletek megvásárlásával lehetett megépíteni.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2013-01-25

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.