Trumpeter SA-6 (1/35)

Típus: 2P25M1 Szpu önjáró indítóállvány (SA-6 Gainful)
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Russia SAM-6 antiaircraft missile
Cikkszám: 00361
Alkatrészek száma: 292 darab műanyag, 12 darab réz, gumi cső, sodrott vontatókábel, rugók
Referenciafotók: 2K12 Kub rendszer/SA-6 Gainful

A kínai cég 2005-ben adta ki a ”halál három ujjának”, vagyis az SA-6 légvédelmi rakétakomplexum önjáró indítóállványának makett változatát, így egy igazán ritka jármű került a piacra. A készletet felbontva jól látszik a Trumpeter gyors technikai fejlődése, az egyes elemek minősége kiemelkedő. A közel 300 alkatrész kilenc öntőkereten található, ebből egy a páncéltest, egy a felépítmény, kettő a szemenkénti lánctalp, kettő a ”duplázott” alkatrészek (pl. lánchajtókerék), három pedig a futógörgők és a rakéták elemeit tartalmazza. A test és az alváz egy elkülönített fakkban található, így a dobozban katonás rend fogad minket, a keretek mind fóliázottak, jól elrendezettek. Extraként kapunk egy pici, enyhén vaskos maratott lapot (motor szellőzőrácsa, fűrészlap, kapaszkodók, akasztók – összesen 12 darab alkatrész), sodrott vontatókábelt, gumicsövet és rugókat a kábelezéshez.

Az egyes alkatrészek kidolgozása nagyon szép, pontos, éles, az illeszkedéssel nincsenek komolyabb problémák. A test fő darabjai részletesek, az alváz kidolgozottsága külön említésre méltó, ezt a nem igazán megfigyelhető területet sokszor leegyszerűsítik a gyártók. A szemenkénti lánctalp különböző hosszúságú darabokból áll, az összeállítást nagyban hátráltatja, hogy a legtöbb belső oldalán kilökőtüske-nyom található, melyeket egyesével kell eltüntetni. A rakétákat lehajtott, bilinccsel rögzített állapotban, vagy felállítva, kilövésre előkészítve is ábrázolhatjuk.

A makett könnyen építhető, kevés ”tisztogató” munkára van szükség, illetve finomabb tömítésre-csiszolásra, a kezdők számára legfeljebb a szemenkénti lánctalp összeállítása okozhat problémát. A készlet fő negatívuma az, hogy a rakéták túl hosszúak és vékonyak, mivel a méreteket valószínűleg a kiállításokra, parádékra szánt makettekről vették a gyártó munkatársai. Az éles rakéták rövidebbek és vaskosabbak, ami egy összehasonlításkor erősen szembetűnő. Emellett az alváz pár milliméterrel rövidebb a kelleténél, ami nem túl feltűnő, viszont egy kis toldással megoldható. Természetesen a műanyagnak még egy ilyen kidolgozott készletnél is érezhetők a korlátai, ezért igény szerint a kapaszkodók, zsanérok, és egyéb alkatrészek rézből, akár házilag is elkészíthetők.

A matricák szovjet, NDK-s, csehszlovák és lengyel változat megépítését teszik lehetővé, a rakétákra viszont sajnos szinte semmit sem kapunk, pedig azokon sok felirat található. A festési és matricázási útmutató egy külön, színes íven található. A készletből megépíthető magyar jármű is, némi plusz munkával még a modernizált, jelenleg is rendszerben álló változat is elkészíthető (ebben az esetben a gumibetétes lánctalp elkészítése az egyik legnagyobb kihívás).

A makett ritka témája, kedvező ára, jó minősége és magyar vonatkozása miatt mindenkinek ajánlható.

Írta: Berhidi Ádám, 2010-11-08

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.