Trumpeter SA-2 (1/35)

Típus: SZA-75M Dvina (SA-2 Guideline)
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: SA-2 Guideline Missile on Launcher
Cikkszám: 00206
Alkatrészek száma: 158 darab műanyag
Referenciafotók: SZ-75/SA-2 Guideline

A hidegháborús időszak egyik legjelentősebb keleti blokkos légvédelmi rakétája, ami például Gary Powers U-2 felderítő gépét is lelőtte (14 rakéta kilövése után), 2003-ban jelent meg a kínai Trumpeter cégnek köszönhetően, a ZIL-157 rakétaszállító járművel egyetemben.

A készlet a kínai cégtől megszokott méretűnél kisebb dobozban érkezik, a három öntőkeret és a pár további elem szinte teljesen kitölti azt. Összesen 158, gondosan fóliázott alkatrészt találunk a csomagban, egy keretet szürke (a 40 darabból álló rakéta, mely megegyezik a ZIL-157 rakétaszállító változat rakományával), kettőt pedig zöld műanyagból kapunk. Ezeken felül külön alkatrész az irányító panel két fődarabja és a talapzat, illetve kapunk egy méretes matricalapot, egy darab rézdrótot, és egy fektetett, füzet formátumú összeállítási útmutatót.

Az alkatrészek kidolgozottságára és minőségére nem lehet panaszunk, a rakétára még néhány hihetetlenül vékony kart is kapunk, de több másik apróság kidolgozása is szemet gyönyörködtető. Némi sorja található itt-ott, kiegészülve pár ”heggel”, de ezek eltávolítás nem jelenthet gondot. A kilökőtüske-nyomok néhány kivételtől eltekintve nem látható helyen vannak, így sok tennivaló nincs velük. A matricalap sok stencilt tartalmaz, melyek az összképet tekintve, első látásra megközelítik a valóságot. Kis hiba, hogy az egyik jelzésen olvashatunk egy ”no photo sorry” feliratot, de ezt nyugodtan eltüntethetjük a helyéről egy szike segítségével. Az összeállítási útmutató jól megrajzolt, egyetlen hátaránya, hogy néhány mozgatható alkatrész funkcióját nem jelzi. Festési opcióként egyszínű zöld (orosz/észak-vietnámi) és homok (egyiptomi) változatokat ajánl, a rakéta színét azonban érdemes fotók alapján, házilag belőni.

A rakéta összeépítése nem bonyolult, azonban nagyban hátráltatja, hogy a rakétatest két felének illesztésénél, mind a két darabon van egy-egy, pár négyzetcentiméternyi terület, ami kicsit be van süllyedve. Ezt muszáj tömítőpasztával javítani, emiatt viszont több panelvonalat is újra szükséges karcolni. A csűrőlapokat mozgató karok kidolgozása nagyon finom, vékony, ezért óvatosan kell velük bánni, a szárnyakat illesztéseit pedig nem szabad kitömíteni, mert azok nem fekszenek fel teljes hosszukban a rakéta testére (érdemes ezt a fotók alapján követni). Az öntött kábelek szépek, de ezeket is ki lehet akár cseréni, igazi rézdrótra.

A kilövőállvány talapzata egyszerű konstrukció, két talpa oldalirányban kihajtható, azonban szállítási helyzetbe nem hozható, mivel a készletben nem mellékelik a kerekeket és azok rögzítési pontjait. Az irányítóműszereket tartalmazó két nagyméretű doboz kidolgozása megfelelő, azonban a fotók alapján felfedezhetünk néhány hiányzó zsanért, ajtót és panelvonalat, sőt, olyat is találhatunk, ami felesleges. Ennek vagy az az oka, hogy a készítők összemosták a Dvina és a Volhov állványok részleteit, vagy pedig egy eltérő, kínai változatot vettek alapul. Fotók tanulmányozása után azonban a legtöbb hiba könnyen javítható. Az indítósín darabjai – nagy méretük ellenére – nem deformálódtak, ráadásul az egész darab, a rakétával együtt horizontálisan elmozdítható, emellett az egész felépítmény körben is elforgatható. A méretes lángterelő szintén felhajtható, ehhez kaptuk a drótot, melyek tengelyként funkcionálnak.

A Trumpeter készletét mindenikek bátran ajánlom, egyrészt mivel összeállítása egyszerű, ugyanakkor egy szépen kidolgozott, különleges és látványos makettről van szó, ami egy dioráma főszereplője is lehetne.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2011-08-29

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.