Trumpeter PT-76B (1/35)

Típus: PT-76B (lengyel változat)
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: Polish PT-76B Amphibious Tank
Cikkszám: 00382
Alkatrészek száma: 178 darab műanyag, 4 darab réz, gumi lánctalp
Referenciafotók: PT-76B

A Trumpeter 2007-ben adta ki eme gyönyörű készletét. Ezzel nem hiánypótló kit készült, ugyanis az Eastern Express már egyszer kiaknázta ezt a lehetőséget, de mégis nagy sikernek örvendhetett a készlet, mert minőségben össze sem lehet hasonlítani a konkurencia termékével. Négy féle változatban készül a PT-76-os amelyek a következők: ”Polish PT-76B Amphibious Tank” (lengyel változat), ”Russian PT-76B Light Amphibious Tank”, ”Russian PT-76 Light Amphibious Tank”, ”Russian PT-76 Light Amphibious Tank Mod.1951”. A készletek között csak kisebb eltérések vannak, mint például a torony búvónyílásának nyitási módja, vagy a különböző lángrejtő a lövegcsövön. A mi esetünkben a Polish PT-76B Amphibious Tank kerül bemutatásra.

Az orosz és a lengyel ”B” változatok között, a keretek figyelmes összehasonlítása után, mindössze pár apró különbséget találunk, ezeket is a tornyon: a lengyel változaton a torony két búvónyílása egy ”dupla” elemből áll, illetve kapott egy plusz géppuskát is. Így tehát magyar jármű mindkét dobozból megépíthető, mert a lengyel készlet egy másik keretén fellelhetjük a két eredeti búvónyílást, bár azok alapzata kis mértékben javításra szorul. A hazai járműveken néha a lapos üzemanyag-tartályok helyett kisebb (T-34-ről átszerelt) vagy nagyobb hordók voltak találhatók. Szintén fontos megjegyezni, hogy a motor szellőzőrácsai is eltérhetnek a gyártási év függvényében, a magyar járművek közt is észrevehető a különbség, ezért érdemes sok fotót nézegeti az építés során.

A dobozt kibontva kellemes meglepetés éri a vásárlót, ugyanis rendezett kép fogad minket. A doboz bal oldalán a páncéltest alsó és felső része, (amit gondosan becsomagoltak a sérülések elkerülése végett) a rézmaratás, matricák és a vontatókábel kapott helyet, a jobb oldalon találhatóak az öntőkeretek melyekből összesen négy darab van, valamint a gumiból fröccsöntött lánctalp is (lehetett volna műanyag szemenkénti is, mert a gumi nem valami élethű).

Öntőkeretek:

”A”: ezen öntőkereten találhatóan a futógörgők, vontatószemek valamint a vízsugárhajtás szívó-nyomó csövei, ebből a keretből két darab van a készletben. A ”B” kereten találhatóak a búvónyílások, üzemanyag tartályok, toronytalp valamint a két részből álló lövegcső, lámpák valamint a hullámtörő is. A ”D” kereten egy-két apróság kapott helyet: a páncéltest hátulja valamint a motor burkolata. Az ”E” kereten a torony, valamint búvónyílások vannak fröccsöntve. Az ”F” keret érdekes, ugyanis egy olyan fedélzeti géppuskát tartalmaz, ami a T-62 harckocsin is van, legalábbis az öntőkeret tanulsága szerint (T-62 felirat az öntőkeret szélén). A kithez kapunk még két darab rézmaratást is (persze nem kell nagyra gondolni) amin a lámpák védőrácsai (ezekhez kapunk műanyagból egy mintát, ami mentén lehet hajtogatni, a baj csak az, hogy a maratás lapos, míg az igazi rács kör profilú), valamint a motor szellőzőrácsai vannak. A matricaválaszték eléggé silány, mert egy jármű elkészítését teszi lehetővé: egy lengyel PT-76-osét. A kithez mellékelt ”vontatókábelt” érdemes lecserélni rézre, ugyanis azt cérnából kapjuk. Az összeállítási útmutató nem a megszokott füzet stílusú, hanem összehajtogatott, így lapozása gondot okozhat a szűkös makettező asztalokon. Visszatérve, az utasítás részletes és egyértelmű, bár ezt a mai Trumpeter készletektől már megszokhattuk. Kapunk még egy színes festési és matricázási utasítást is.

Összegezve: a készletről elmondható a sorja és beszívódás mentesség, ami a mai jó minőségi makettek egyik elengedhetetlen tulajdonsága kell, hogy legyen. Ajánlom az orosz csörömpösöket kedvelőknek, a magyar haditechnika megszállottainak, vagy annak is, aki csupán egy szép és különleges makettet szeretne a polcára.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Papp József, 2011-09-12

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.