Trumpeter MAZ-537 Last Production (1/35)

Típus: MAZ-537 késői változat
Gyártó: Trumpeter
Méretarány: 1/35
Készlet neve: MAZ-537 Last Production
Cikkszám: 01006
Alkatrészek száma: 307 darab műanyag, 25 darab átlátszó műanyag, 8 darab gumi kerék, 16 darab réz
Referenciafotók: MAZ-537G

A kínai cég egyik fő és roppant pozitív ismérve, hogy hamar ráérez a makettezők igényeire, és számos különböző, korábban ki nem adott (vagy csak kis szériában, műgyantából) harci és egyéb járművel örvendezteti meg az érdeklődőket. Mindezt műanyagba öntve, nagy példányszámban, megfizethető áron és – nem utolsó sorban – egyre jobb minőségben. Ez az innovációs áradat főként a modern témák kedvelőit érinti, hiszen a Trumpeter az elmúlt tíz évben, már a kezdetektől fogva számos újdonságot jelentetett meg (C1 Ariete, Strv 103C, Challenger II, SA-6, LAV család, Stryker család, csak hogy néhányat említsek). Ehhez a nagyszerű hullámhoz tartozik a gyártó által kiadott MAZ-537 sorozat három tagja, melyek közül a legutóbbi, 2009-ben megjelent MAZ-537 ”Last Production” kerül bemutatásra.

Először is lássuk, melyek a fő különbségek a három készlet között (ami nem mindig követi az eredeti járművek közti eltéréseket):

  • MAZ-537G ”Intermediate Type”: korábbi változat, fő ismérve a kabin elején látható két darab téglalap alakú szellőzőnyílás, ”V”-alakú fellépők a jármű középső részén, a motor borításán lévő szellőzők száma és kialakítása pedig eltér az újabb változatokétól.
  • MAZ-537G ”Late Production Type”: az első szellőzők el lettek tüntetve, a motor borításán átalakított szellőzők találhatók, ”V”-alakú fellépők a jármű középső részén.
  • MAZ-537 ”Last Production”: lényegében az előző változat, a ”V”-alakú fellépők helyett egy-egy létra és vízszintes fellépő található, új mintázatú gumikkal és néhány újabb apró alkatrésszel (visszapillantó tükör, stb.), de lekerült róla a csörlő blokkja és az üzemanyag tartályok borítása.

A fentiek közül az első két doboz a trélert is tartalmazza. Felmerül a kérdés, melyik készletet szükséges beszerezni egy magyar jármű bemutatásához? Sajnos 100%-ban egyik sem felel meg a kívánalmaknak, a hazánkban található monstrumok az utolsó két típus kombinációjából hozhatók össze: vagy veszünk egy ”Late” verziót, és házilag elkészítjük a vízszintes taposólemezeket a létrával, vagy pedig összerakjuk a ”Last”-ot, és beszerezzük a ”Late” motorjának a burkolatát valahonnan (erről később). A ”Last” mindenképp olcsóbb, mivel nem tartalmazza a trélert, amiből alapvető hibája miatt amúgy is elég nehéz hazai változatot építeni, ugyan is a magyar trélerek háromtengelyesek, a Trumpeter azonban a kéttengelyeset adta ki. Az utolsó két készlet öntőkeretei szinte teljesen megegyeznek (de az ”Intermediate”-hez képest sincs sok különbség) a fő különbséget a motor burkolata jelenti (ez különálló fődarab), a felniken is javítottak, valamint a ”Last”-ban található egy kisebb extra keret, az újabb alkatrészeknek.

Ahhoz, hogy magyar makettet építhessünk, egy kivételével minden alkatrész adott a dobozban (mivel egyeznek a keretek), mindössze annyi a dolgunk, hogy megkeressük az interneten a ”Late” változat összeszerelési útmutatóját, és a szerint haladunk (összeszereljük a csörlő házát, valamint az új, extra kereten található alkatrészek helyett a régieket használjuk). Így már csak egy a bökkenő: be kell szerezni vagy el kell készíteni a ”Late” készlet motorjának burkolatát.
A nagy méretű doboz alaposan meg van pakolva, összesen 348 alkatrészt kapunk, nyolc darab gondosan fóliázott öntőkereten (egyet duplázva, illetve egy átlátszót) szürke műanyagból, emellett külön rekeszben találjuk a motor borítását, a vezetőfülkét, valamint az abroncsokat. A készlet tartalmaz még egy védetten becsomagolt maratás lapot, matrica ívet, füzet formátumú összeszerelési útmutatót és színes ábrákat a festéshez, matricázáshoz.

Az alkatrészek minősége a szokásos mai Trumpeter színvonal, a legtöbb tökéletes minőségű, sorját sehol sem találni, viszont a kisebb alkatrészeken – főleg az alváz környékén – megtalálható az öntéskor keletkezett ”sorja csík”, ami lényegében minden maketten sajátja. A főbb darabok azonban laposak, így ezeken a jelenség nem okoz különösebb gondot. A kilökőtüske nyomok nem túl zavaróak, azok szinte mindig az alkatrészek hátoldalán találhatók, de a tömítés fontos, hiszem a tehergépkocsiknál, vontatóknál az alváz jól látható, a legtöbb elemnek vagy nagyobb blokknak nincs olyan része, ami rejtve lenne, tehát erre nagyon kell figyelni. Az egyetlen problematikus elem az alváz egyik fele, mivel az erősen hajlott. Rézből kapjuk a műszerfalat (de van műanyag is) – ráadásul négyből, ugyanis a számlapok köré a borítás, valamint a ”kesztyűtartó” is külön darab – az ablaktörlőket, kampókat, az üzemagyag-tartályok dugóját és a kannák rögzítését. Az előző készletben külön maratás volt a motor hűtőinek beömlőnyílása, ezt valamiért kihagyták ebből és csak műanyagból adják, az új kereten. Az üveg alkatrészek megfelelően tiszták és torzítás mentesek, az ablakok vastagsága azonban páncéllemeznek is megfelelne, bár ez a beszerelés után nem feltűnő, és még így is vékonyabb, mint számos makett hasonló darabja. A gumiból készült kerekek is változtak az előző két készlethez képest, ezek már újabb, ”V”-alakú mintával rendelkeznek, melyet helyesen ábrázolnak, valamint a kerék egészének formája is élethű, ”fánk”-profilú, anyaga pedig kellőképpen puha, így a makett súlya miatt talán még némi természetes süppedést is produkál majd. Ez nagy pozitívum, mivel az korábbi készletek egyik nagy hibája a méret-és alakhibás gumi volt, amit csak drága műgyanta szettekkel lehetett orvosolni. Magyarországon mind a két fajta megtalálható volt a MAZ vontatókon.

A matrica magyar ékeket és számozást tartalmaz, azonban a festéshez modellezett jármű restaurált példány lehetett, amit jól példáz a lökhárítóra szánt magyar nyelvű matrica szövege: „FIGYELEM! A GÉPRE FELMÁSZNI TILOS!” Az útmutató két zöld színű lehetőséget kínál fel, az egyikhez azonban nincs matrica, sőt az sincs feltüntetve, hogy az ábrák egyáltalán melyik ország járművét jelölik (természetesen a trikolór ék nekünk sokat elárul). Az ablakok festés közben kitakarásához méretre vágott öntapadós papír maszkot kapunk, azonban ezzel érdemes óvatosan bánni, mert könnyen átázik festéskor, így kezdés előtt célszerű fóliával befedni, vagy lakkal átfújni.

Tehergépkocsik és vontatók összeszerelésekor alapvető fontosságú az alváz és a futóművek oly módon történő, precíz összeállítása, hogy a kész jármű teljesen vízszintesen álljon, kerekei pedig egy síkban legyenek. Sajnos, ezt nehezítette meg nagyon a Trumpeter cég jelen készlet esetében. Az alváz egyik fődarabja ugyanis erősen hajlott, tökéletesen kijavítani pedig szinte lehetetlen (bár előfordulhat, hogy csak én jártam ilyen pórul épp), azonban a kész járművön ez nem féltetetlen szembeötlő, mert a felépítmény megtöri az alváz síkját. Annak érdekében, hogy a párhuzamos tényleg párhuzamos, és a merőleges tényleg merőleges legyen, érdemes kicsit megcserélni az összeállítás sorrendjét. Alapcélként azt kell kitűznünk, hogy az alváz keskenyebb, alsó és szélesebb, felső részén az élek közt végig mindenhol egyenlő távolság legyen, így a felépítmény jól illeszkedik majd. Az alváz két felét (A1, A21) ajánlott nem a D11 jelű távtartókkal egymáshoz illeszteni (nekem ezek nagyon csálék voltak), hanem a B35, B34 és B33-as ”talpakra” állítani, mert ezeken a pöckök jól belövik az alsó rész távolságát. A felső részen a helyes távolság megállapításához mindenképp a felépítmény alapját képező lapos alkatrészt (A2) használjuk (csak távtartóként, tehát ragasztót még ne kenjünk rá), majd rögzítsük be az alvázat elöl és hátul lezáró elemeket (B36, A20 – ha magyart építünk). Ez hasznos fogás, ugyanis a többi keresztrúd (D43) túl rövid, ha azokat ”ütközésig” beragasztanánk, nem tudnánk felhelyezni a felépítményt. Látható tehát, hogy nagyon fontos az előre tervezés és a próbálgatás, valamint a lassan száradó ragasztó használata.

Motort a készlethez nem kapunk, de a burkolaton lévő réseken azért belátni, tehát legalább valami gyenge imitációval, vagy a belső feketére festésével el kell kerülni az üres érzetet. A hajtáslánc eléggé rejtett, a legnagyobb része nem látható, ebből kifolyólag a kidolgozása igen elnagyolt. Van viszont néhány igen látványos rész, például a központi osztómű, ami nagyon szem előtt van, így ajánlott házilag feltuningolni, és pótolni a csörlőhöz futó kardántengelyt (ez minden készletből hiányzik) is. A kerekek felfüggesztése pont olyan, mint az eredetin, bár mivel később be lesz ragasztva, sok értelme nincs a mozgathatóságnak, hacsak nem szeretnénk a kerekek magasságát enyhén állítgatni rögzítés előtt. Amennyiben az alváz fő elemeit megfelelően összeszereltük, a többi alkatrész és részegység nem okozhat gondot, de fotók alapján nagyon sok kábelt, drótot, pöcköt, csavart és további apróságokat pótolhatnak az igazi ”csavarszámolgatós” makettezők. Fontos még, hogy időnként az alváz később nem elérhető részeit fújjuk le alapszínnel, a végső festést megkönnyítendő.

A felépítmény már megy mint a karikacsapás, a vezetőfülke belseje azonban elbír még némi további feljavítást (itt a felületek közül mindössze a műszerfal és az ajtók belső oldala van kidolgozva, minden egyéb csupasz), főleg, ha valamelyik ajtót nyitva hagyjuk. A már említett, a vezetőfülke és a motor házának alapját képező alkatrész (A2) is enyhén hajlott volt az én készletemben, ezt azonban könnyebb szintbe hozni, elég csak némi súlyt tenni rá pár napig.
Összességében elmondható, hogy egy igazi nehézsúlyú makettel van dolgunk, melynek nagy mérete és látványossága kárpótol az apróbb hibákért. Az alvázzal kapcsolatos macerát leszámítva, az alkatrészek minősége és illeszkedése semmi kívánnivalót nem hagy maga után, természetesen mint minden készletet, ezt is lehet tovább javítgatni. Az új gumi mindenképp hatalmas pozitívum, azonban fő jegyeiben magyar járművet még mindig nem lehet egyenesen a dobozból építeni. Akit csak a vontató érdekel, mindenképp ezt a készletet válassza, és próbálkozzon meg a motor borításának másolásával vagy házilag történő elkészítésével. Kezdő makettezőknek, vagy a tehergépkocsikkal még csak ismerkedőknek viszont nem ajánlom, hogy ezzel a drága és az alváz szempontjából problémás készlettel kezdjenek.

A bemutatott makettet a Replica modellszaküzlet és webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre.

Írta: Berhidi Ádám, 2011-05-26

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük