Az oldalról

A Magyar Honvédség Referenciafotók weboldal célja – immár közel hét éve –, hogy a makettezők és a haditechnika iránt érdeklődők számára megfelelő minőségű és mennyiségű képanyagot, részletfotókat biztosítson a Magyar Honvédség, illetve az egykori Magyar Néphadsereg harci és egyéb járműveiről, egyes eszközeiről.

A walkaround jellegű képek minden esetben első kézből származnak, legnagyobb részük eddig nem volt nyilvánosan elérhető. Az oldalon jelenleg több, mint 9000 fotó található, s ez a szám továbbra is folyamatosan bővül. A teljes méretű képek megtekintése jobb egérkattintás után a “Kép megnyitása új lapon” kiválasztásával lehetséges. A böngészés megkönnyítése érdekében a fotók kategóriákba lettek rendezve, ugyanakkor megmaradt az összes album kilistázásának lehetősége is – ez utóbbi azért fontos, mert néhány jármű egyetlen kategóriába sem lett beosztva. Ezzel szemben több eszköz kettő kategóriában is fellelhető, ez legfőképp a tehergépkocsikra igaz (például a BM-21 megtalálható a rakéta-sorozatvetőknél, illetve a teherautóknál is).

A missziókon és gyakorlatokon, harcászati foglalkozásokon készült képek jellegüknél fogva külön menüpont alá kerültek – általában egy-egy típust vagy konkrét járművet bemutatva. Természetesen ezek a képek is engedéllyel kerültek fel az oldalra, több esetben viszont szükség volt az arcok kitakarására. Ezen fotók eredeti változatai nem elérhetőek a nyivánosság számára.

Az archív fotókat tartalmazó menüpont alatt régebbi, elsősorban a Magyar Néphadsereg idejéből származó, túlnyomórészt scannelt fotók találhatók, melyek minősége és eredete változatos lehet, de ezek a képek is a szerző/gyűjtő engedélyével és/vagy nyilvános forrásból származnak. A szerzői jogokról bővebben itt.

Helytakarékossági célból a feltöltött képek mérete le lett csökkentve 1600×1200-as felbontásra. Akinek valamilyen okból szüksége van az eredeti felbontású, illetve vízjel nélküli fotókra, e-mailben keressen meg.

Végezetül egy kérés: amennyiben valaki tartalmi, technikai vagy bármilyen hibát, bug-ot talál, hálás lennék ha azt jelezné ().